ΑΓΟΡΕΣ

Κερδίζει έδαφος η αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κερδίζει έδαφος η αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο Αθηνών
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να υπερβαίνει τα επίπεδα των 1.060 μονάδων και τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 17:19, διαμορφώθηκε στις 1.068,24 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,29%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 65,88 εκατ. ευρώ, στο κλείσιμο των συναλλαγών.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του μήνα στο ΧΑ και «ο Απρίλιος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στο αν και κατά πόσο τα απόνερα της πρόσφατης κρίσης του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν αναχαιτιστεί, έτσι όπως θα αποτυπωθούν στα νούμερα του α’ τριμήνου», σημειώνει χαρακτηριστικά η Beta Χρηματιστηριακή στο εβδομαδαίο της δελτίο.

«Παράλληλα, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου οι εκτιμήσεις για τα εκλογικά ποσοστά θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα στις εγχώριες επενδυτικές κινήσεις δικαιολογώντας και κάποια μερική αυτονόμηση από τον διεθνή παράγοντα».

Την ίδια ώρα, οριακή άνοδο κατέγραφαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών και φυσικού αερίου να κάνουν ράλι και τον δείκτη να ενισχύεται κατά 3,6%, με κατεύθυνση προς την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ύστερα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση χωρών της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου που ενίσχυσαν τις τιμές του αργού.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε άνοδο 0,01%, αφού κατέγραψε άνοδο τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, ενώ νωρίτερα ήταν στο +0,10%. Ενδοσυνεδριακά, οι μετοχές των Total, Shell και BP σημείωσαν άνοδο περίπου 4%.

Άλμα σχεδόν 6% στο WTI

Σημειώνεται, πως αλματώδη αύξηση κατά σχεδόν 6% στις συναλλαγές σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την μάλλον απρόσμενη ανακοίνωση πέντε χωρών του OPEC+ για μεγάλες μειώσεις της παραγωγής τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, η τιμή του βαρελιού του WTI (West Texas Intermediate), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, ανεβαίνει κατά 5,74% στα 80,01 δολάρια, ενώ αυτή του βαρελιού Μπρεντ βόρειας θάλασσας αυξάνεται κατά 5,67%, φθάνοντας τα 84,42 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ