ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Πρώτα οι εκλογές, μετά η επενδυτική βαθμίδα

JP Morgan: Πρώτα οι εκλογές, μετά η επενδυτική βαθμίδα
AP Photo/Mark Baker

H JP Morgan αναμένει πρώτα τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές και στη συνέχεια θα μελετήσει την περίπτωση αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας..

Οι οικονομικές αναλυτές του αμερικανικού οίκου προβλέπουν ότι η Νέα Δημοκρατία είτε θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση συνασπισμού μετά και τις πιθανές εκλογές στις 2 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα σενάρια, η επενδυτική βαθμίδα της χώρας μας «μεταφέρεται» στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2024.

Η S&P αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η άποψη που επικρατεί στα τμήματα ανάλυσης του Λονδίνου το τελευταίο διάστημα είναι ότι ο οίκος θα προτιμήσει να καθυστερήσει την αναβάθμιση για μετά τις εκλογές, με την Societe Generale, πάντως, να μην αποκλείει εντελώς κάποια κίνηση-έκπληξη.

Σημειώνεται ότι οι κρίσιμες ημερομηνίες, κατά τις οποίες οι επενδυτικοί οίκοι προγραμματίζουν να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για την πορεία της οικονομίας και την πιθανή αναβάθμισή της είναι οι ακόλουθες:

  • 21 Απριλίου: S&P Ratings
  • 9 Ιουνίου: Fitch Ratings
  • 4 Αυγούστου: Scope Ratings
  • 15 Σεπτεμβρίου: Moody's Ratings
  • 20 Οκτωβρίου: S&P Ratings
  • 2 Δεκεμβρίου: Fitch Ratings

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον προκύψει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και εξαλειφθεί το πολιτικό ρίσκο, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου υπάρχουν τρεις ημερομηνίες-«κλειδιά» κατά τις οποίες η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Πότε μπορούμε να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα

Η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας, το χρέος, το πλεόνασμα ή έλλειμμα του προϋπολογισμού, την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά την πολιτική κατάσταση. Με βάση τα όσα έχουν αναφέρει οι επενδυτικοί οίκοι, ως προς το αμιγώς οικονομικό κομμάτι η χώρα μας φαίνεται να έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Άρα, σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να είχε ήδη επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Εντούτοις, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, ένας επενδυτικός οίκος να αναβαθμίσει την Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Συνεπώς, το πιο πιθανό σενάριο –εφόσον προκύψει σταθερή κυβέρνηση και δεν υπάρχουν πολιτικές «περιπέτειες» η αναβάθμιση να έρθει περί τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Τι είναι η επενδυτική βαθμίδα

Πρόκειται για το επίπεδο κατά το οποίο το ελληνικό χρέος θα σταματήσει να θεωρείται «σκουπίδι» (junk) και οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούν να τοποθετήσουν «άφοβα» τα χρήματά τους σε αυτό. Όπως λέει και το όνομά της, η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει πως τα εγχώρια χρεόγραφα είναι διεθνώς αποδεκτά και κατ’ επέκταση αναμένεται σημαντική εισροή χρημάτων σε αυτά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Παράλληλα, μέσω της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα αποτινάσσει μετά από πολλά χρόνια τη «ρετσινιά» που άφησε στη χώρα μας η πολυετής οικονομική κρίση. Επιστρέφει έτσι χωρίς αστερίσκους στο κλαμπ των «επενδύσιμων» χωρών και δεν αποτελεί σε αυτό το επίπεδο τον παρία της Ευρωζώνης.

Τι σημαίνει για το κράτος η επενδυτική βαθμίδα

Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκτήσει ξανά την επενδυτική βαθμίδα, το χρέος της επιστρέφει στο «ραντάρ» άλλου τύπου επενδυτών, οι οποίοι και τοποθετούνται αποκλειστικά σε χώρες που πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο. Αυτό άμεσα δεν θα έχει κάποια ιδιαίτερα σημαντική επίπτωση, καθώς ήδη η χώρα μας δανείζεται με ανταγωνιστικά επιτόκια και το spread παραμένει σε λογικά επίπεδα.

Μεσο-μακροπρόθεσμα όμως, και καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί να ξαναβγεί στις αγορές, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος.

Και ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει «με το σπαθί της» σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς μέχρι πρότινος έπρεπε να επαφίεται στο περίφημο “waiver”, που επέτρεπε στη χώρα μας να εντάσσεται σε αυτά, χωρίς να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ