ΑΓΟΡΕΣ

«Υπόσχεση» για την αναβάθμιση του ΧΑ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

«Υπόσχεση» για την αναβάθμιση του ΧΑ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
ΙΝΤΙΜΕ

H επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο για την χώρα και θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όσο και στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Ήδη τους πρώτους δύο μήνες του έτους, η χρηματιστηριακή αγορά είχε αρχίσει να προεξοφλεί την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που αποτέλεσε τον κύριο μοχλό για την άνοδο της αγοράς σε επίπεδα τα οποία είχε να δει από το 2014.

Ωστόσο, παράγοντες όπως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και η τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επανάφεραν την αβεβαιότητα και προκάλεσαν ολιγοήμερες «βουτιές» στον Γενικό Δείκτη Τιμών, αν και το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει σοβαρές αντιστάσεις στο γενικευμένο κλίμα κρίσης.

Τι σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει πως τα εγχώρια χρεόγραφα θα είναι πλέον διεθνώς αποδεκτά, κάτι που αναμένεται να φέρει σημαντική εισροή χρημάτων σε αυτά, αλλά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Ωστόσο, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η επενδυτική βαθμίδα είναι συνυφασμένη και με την επιστροφή του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Η επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει ένα ορόσημο που αναμένεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αποκτήσει νέους «φίλους», μαζί με τα κεφάλαια τους.

Παράλληλα, η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει επίσης τη συμπερίληψη σε ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες αναφοράς ομολόγων, ενώ θα επιτρέψει σε πολλούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Η υψηλότερη κρατική διαβάθμιση θα επιτρέψει την αναβάθμιση σημαντικών ελληνικών εταιρειών, όπως οι τράπεζες.

Οι πρώτες αισιόδοξες εκτίμησεις, όπως αυτή της Goldman Sachs, έκαναν λόγο για επίτευξη του ορόσημου αυτού στις αρχές του 2023, με την πρόβλεψη πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από την ευρωζώνη το 2023.

Στο ίδιο κλίμα και η Société Générale, είχε εκτιμήσει πως είναι πολύ πιθανό η S&P να εκπλήξει τις αγορές, δίνοντας στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, ακόμη και πριν από τις εθνικές εκλογές, αν και αυτό το σενάριο θεωρείται όλο και πιο δύσκολο, έως και απίθανο, καθώς πολύ σπάνια επενδυτικοί οίκοι προχωρούν σε τόσο δραστικές κινήσεις σε περιόδους με έντονο πολιτικό ρίσκο.

Πλέον, μένει να φανεί αν η S&P αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από ουδέτερες σήμερα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Εκλογές και επενδυτική βαθμίδα είναι δύο από τις σημαντικότερες παραμέτρους που θα κρίνουν την στάση των επενδυτών. Καθώς η ημερομηνία των εκλογών οριστεί για την 21η Μαΐου και έχει ανακοινωθεί από το στόμα του πρωθυπουργού και τα κόμματα ετοιμάζονται για τις κάλπες, οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο των αποφάσεων από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία εντός του 2023 είναι οι εξής:

  • 21 Απριλίου: S&P Ratings
  • 9 Ιουνίου: Fitch Ratings
  • 4 Αυγούστου: Scope Ratings
  • 15 Σεπτεμβρίου: Moody's Ratings
  • 20 Οκτωβρίου: S&P Ratings
  • 2 Δεκεμβρίου: Fitch Ratings

ΔΗΜΟΦΙΛΗ