ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Πιέσεις κάτω από τις 1.100 μονάδες

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Πιέσεις κάτω από τις 1.100 μονάδες
INTIME - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεχίστηκε η κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε αρνητικό επίπεδο, σήμερα Τρίτη 25/4, χάνοντας τη «μάχη» με τις 1.100 μονάδες, καθώς οι πωλητές επικράτησαν στη συνεδρίαση.

Παρά τις προσπάθειες αντίστασης ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κατά 1,35% στις 1,090 μονάδες, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλό επίπεδο στα 67,11 εκατ. ευρώ, με φόντο την προεκλογική αβεβαιότητα και τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Αντίστοιχη ήταν και η υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κινείται στο επίπεδο των 466 μονάδων, με πτώση 0,46%.

Μικρές απώλειες κατέγραψαν και οι βασικοί δείκτες στην Wall Street, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο νέος γύρος ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων για το α' τρίμηνο των εισηγμένων, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων στα κέρδη.

Κάτω από τα 40 ευρώ το φυσικό αέριο

Η χαμηλή ζήτηση και η υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη παρουσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα έριξαν την τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2021, κάτω από τα 40 ευρώ.

Η πτώση της τιμής βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, στις αρχές Απριλίου η χωρητικότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου έφτανε το 55,7%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο για ανάλογη χρονική περίοδο από το 2011, ωστόσο θεωρείται ότι υπάρχει ακόμη ισχυρό ανοδικό ρίσκο για τις τιμές το καλοκαίρι.

Σημειώνεται πως από το υψηλό των 320 ευρώ/MWh του περασμένου Αυγούστου, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (συμβόλαια TTF) έπεσε την Τρίτη 25/4 στα 39,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ