ΑΓΟΡΕΣ

Εκλογές 2015 και 2019: Το «δείγμα» της επόμενης μέρας στο ΧΑ

Εκλογές 2015 και 2019: Το «δείγμα» της επόμενης μέρας στο ΧΑ
EUROKINISSI

Με θετικό πρόσημο αλλά οριακά κέρδη έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής πριν τις – πρώτες – εκλογές της Κυριακής, με την χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα να προεξοφλεί πως η χώρα θα οδηγηθεί και σε δεύτερες κάλπες.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 19/5, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με οριακή άνοδο κατά 0,19%, στις 1.132,34 μονάδες και τζίρο συναλλαγών στα 93,6 εκατ. ευρώ.

Αποχαιρετώντας την προεκλογική περίοδο οι επενδυτές έκαναν συγκρατημένες κινήσεις, αποφεύγοντας το περιττό ρίσκο και στρέφοντας την προσοχή τους στο πρώτο δείγμα της κάλπης, από το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί η μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία του ΧΑ και της «σταθερότητας» της ελληνικής οικονομίας.

«Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν το κυβερνών κόμμα να προηγείται σταθερά με διαφορά 4,5% -6% έναντι του δεύτερου και η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης να οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουλίου» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Χρηματιστηριακής, με το εβδομαδιαίο δελτίο να αναφέρει πως αυτή είναι η προσδοκία που έχει αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών αποτιμώντας κατά περίπτωση την βαρύτητα του πολιτικού ρίσκου.

Ωστόσο, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα συνέχισαν να παρέχουν στηρίγματα με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να συνεχίζει σε υψηλά επίπεδα έτους και 9ετίας, κοντά και πάνω από τις 1.130 μονάδες.

Σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τους διεθνείς οίκους και δείχνουν να προεξοφλούν πως παρά την τελική μορφή του νέου κυβερνητικού σχήματος, αυτό δύσκολα θα παρεκκλίνει από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, επισημαίνουν πως αυτό είναι και ο παράγοντας που θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της χώρας και της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Εκλογές 2015 και 2019

Το δείγμα της «επόμενης ημέρας» κατά τις δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικό.

Το 2015 ήταν μια χρονιά διπλών εκλογών, βαθιάς κρίσης και κρίσιμων περιστάσεων, με το κλείσιμο των τραπεζών, το bank-run, τα capital controls και ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη Τιμών σε πτώση κατά 25%, σε επίπεδο έτους. Όσον αφορά στην «επόμενη ημέρα», οι κάλπες ήταν διπλές, οπότε ήταν δύο και οι «επόμενες ημέρες». Η πρώτη ήταν στις 26 Ιανουαρίου όπου το ΧΑ «βυθίστηκε» κατά 3,20% στις 813,550 μονάδες. Και η δεύτερη ήταν στις 21 Σεπτεμβρίου όπου ο Γενικός Δείκτης είχε μικρή πτώση κατά 0,58% στις 693,540 μονάδες.

Ακριβώς το αντίθετο ήταν το κλίμα το 2019, όταν πλέον υπήρχαν προσδοκίες για τέλος της περιόδου κρίσης και τον ερχομό της «ανάπτυξης» στη χώρα. Οι εκλογές αυτής της χρονιάς έφεραν στον Γενικό Δείκτη την καλύτερη επίδοση στα εκλογικά έτη της τελευταίας 20ετίας, καταγράφοντας κέρδη κατά 50%, σε επίπεδο έτους, ωστόσο η επόμενη ημέρα των εκλογών εκείνη τη χρονιά δεν είχε θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, η 8η Ιουλίου έκλεισε με πτώση κατά 1,84% στις 878,170 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ