ΑΓΟΡΕΣ

Εκτόξευση άνω του 7% στο Χρηματιστήριο Αθηνών την επόμενη ημέρα των εκλογών

Εκτόξευση άνω του 7% στο Χρηματιστήριο Αθηνών την επόμενη ημέρα των εκλογών
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η «επόμενη μέρα» των εκλογών στο Χρηματιστήριο Αθηνών χαρακτηρίζεται από θετικότητα και μια αίσθηση ασφάλειας, καθώς η μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος δίνει τον τόνο για τα επόμενα βήματα στο πολιτικό σκηνικό. Σε αυτό το κλίμα ο Γενικά Δείκτης έκανε limit up με άλμα κατά 6,69% στις 1.208.7 μονάδες τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και κατά 7,21% στις 12:25μμ.

Τα σενάρια για μια σύντομη περίοδο διερευνητικών διαδικασιών και μια δεύτερη κάλπη πριν το τέλος του Ιουνίου «υπόσχεται» στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές μια γρήγορη επαναφορά στην πολιτική σταθερότητα και, εκτός απροόπτου, μια συνέχιση της πορείας προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ακόμα και πριν το τέλος του έτους, για τους αισιόδοξους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η σχεδόν βέβαιη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στο δεύτερο γύρο εκλογών, αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές εισροές νέων κεφαλαίων με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή σημείωσε πως

«Όπως δείχνουν οι πρώτες εντολές είναι έντονα ανοδικές, άλλωστε αυτό είναι που ήθελε και το Χρηματιστήριο, το να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα για μια σταθερή κυβέρνηση, άρα μετά το χθεσινό αποτέλεσμα αυτή η αισιοδοξία θα αποτυπωθεί».

«Από την σκοπιά του Χρηματιστηρίου, το ζήτημα είναι τεχνικό» σημειώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης και προσθέτει πως οι επενδυτές αυτό που ήθελαν να δουν είναι ένα αποτέλεσμα που να δείχνει ότι στις επόμενες κάλπες θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Εφόσον δηλαδή έχει επιτευχθεί αυτό το τεχνικό σκέλος, τότε και οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι και προφανώς ευελπιστούν ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερη απόδοση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χρηματιστηρίου».

Eurobank Equities: Άνετη πλειοψηφία με πάνω από 170 έδρες για τη ΝΔ

Παράλληλα, σε ανάλυση της Eurobank Equities σήμερα 22/5, αναφέρεται πως «με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα στις επόμενες εκλογές η ΝΔ μπορεί να επιτύχει άνετη πλειοψηφία με πάνω από 170 έδρες. Αυτό το σενάριο, από την πλευρά της αγοράς, είναι το καλύτερο δυνατό, εξασφαλίζοντας συνέχεια της πολιτικής, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση αξιολόγησης από την Fitch στο στις 9 Ιουνίου)».

Με τον εκλογικό κίνδυνο «να έχει ξεπεραστεί», η Eurobank Equities αναμένει απότομη ανατιμολόγηση (rer-rating) των ελληνικών assets τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν με βάση την πειστική θέση της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως το «μπαράζ» των θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές μετοχές και τις ελληνικές τράπεζες συνεχίστηκε μέχρι και την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, με τη διεθνή κοινότητα των αναλυτών να περιμένει πλέον την ετυμηγορία της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Σημειώνεται πως η πορεία της εγχώριας αγοράς από την αρχή του έτους δημιουργούν θετικές προσδοκίες με φόντο την προοπτικής ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Πέρα από το αποτέλεσμα των εκλογών αυτή η εβδομάδα παραμένει σε ρυθμούς αποτελεσμάτων α’ τριμήνου:

  • Την Δευτέρα το απόγευμα ανακοινώνουν μεγέθη τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.
  • Την Τρίτη ακολουθούν οι Ελβαλχαλκόρ και Εθνική Τράπεζα.
  • Την Τετάρτη την σκυτάλη παίρνει ο ΟΠΑΠ και
  • Την Πέμπτη η ΔΕΗ κλείνει τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις της εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ