ΑΓΟΡΕΣ

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τους διεθνείς οίκους στο Χρηματιστήριο

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τους διεθνείς οίκους στο Χρηματιστήριο
ΙΝΤΙΜΕ

Το ανοδικό σερί και η υψηλή κερδοφορία που καταγράφει από την αρχή του 2023 το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύει την αισιοδοξία των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές μετοχές, με φόντο τις εκλογές.

Άλλωστε, μέχρι στιγμής, η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, αν και υπαρκτή, δεν φαίνεται να έχει «βαρύνει» πολύ το χρηματιστηριακό κλίμα. Ωστόσο, η Κυριακή 21/5 θα είναι το πρώτο πραγματικό «τεστ» και το βλέμμα όλων στρέφεται στην ετυμηγορία των πολιτών για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Οι εκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών οίκων καθώς μπορεί να αποτελέσουν το τελευταίο «εμπόδιο» πριν η Ελλάδα ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας που έχασε πριν από μια δεκαετία.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι εκλογές είναι πιθανό να αποτελέσουν τον άμεσο καταλυτικό παράγοντα για τις αγορές, αφού οι οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν ότι μια πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτικό επίπεδο θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας από την επόμενη κυβέρνηση.

Σε αυτό το κλίμα, η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους και η Goldman Sachs λέει ότι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση.

Morgan Stanley

Επενδυτική βαθμίδα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023 και δύο γύρους εκλογών για να επιτευχθεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας βλέπει η Morgan Stanley και δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στο τελευταίο της report, η Morgan Stanley προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει η έκπληξη και η επενδυτική βαθμίδα να έρθει ακόμα και μέσα στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και η συνετή δημοσιονομική πολιτική θα επιτρέψουν τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023 και το 2024. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα φθάσει σε επενδυτική βαθμίδα το 1ο εξάμηνο του 2024, αλλά αν η ανάπτυξη αποδειχθεί ισχυρότερη των προσδοκιών μας, θα μπορούσαμε να δούμε της αναβάθμιση σε investment grade ήδη από το 2ο εξάμηνο του 2023».

Αναφορικά με την έκβαση των εκλογών, η Morgan Stanley σημειώνει πως οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη μετεκλογική αβεβαιότητα και «πιθανότατα θα χρειαστούν δύο γύροι εκλογών για να επιτευχθεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας».

Moody’s

«Προειδοποιητικό» είναι το μήνυμα της Moody’s ενόψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής, καθώς επισημαίνει πως «μια ασταθής κυβέρνηση ή ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο» θα έχει αντίκτυπο στην πορεία της ανάπτυξης της ελληνική οικονομίας και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημειώνει επίσης πως η αξιολόγηση της χώρας στηρίζεται στο ισχυρό ιστορικό επίτευξης δημοσιονομικών στόχων τα τελευταία χρόνια και την επιταχυνόμενη δυναμική μεταρρυθμίσεων που έχει σημειωθεί από το 2019.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Moody’s οι επόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να εφαρμόσουν περαιτέρω θεσμικές και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές.

Societe Generale

Η Societe Generale επισήμανε πως ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό σχόλιο του γαλλικού οίκου αξιολόγησης, παρά το γεγονός, ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με περίπου 36% στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου, το κόμμα είναι πιθανό να δυσκολευτεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού και η διεξαγωγή μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στις αρχές Ιουλίου είναι πιθανή, αλλά δε θα λύσει το πολιτικό αδιέξοδο.

Barclay’s

Παρά την αβεβαιότητα που ενέχουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, η Barclays παραμένει αισιόδοξη για το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας και «θετική για τις προοπτικές των ελληνικών assets στην αρχή αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο μεγακύκλο για την Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει η Barclays, «οι ισχύοντες εκλογικοί νόμοι δημιουργούν ένα πλήθος πιθανών αποτελεσμάτων, περιπλέκοντας τη βραχυπρόθεσμη πορεία. Αλλά το περιθώριο για ριζική ασυνέχεια πολιτικής είναι πολύ μικρότερο από ό,τι το 2015, χάρη σε μια ευρεία κίνηση της ελληνικής πολιτικής προς το κέντρο».

«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός άνεμος για τα κρατικά ομόλογα», προσθέτει η Barclays.

Berenberg

Η Berenberg χαρακτηρίζει την Ελλάδα το «μεγάλο αστέρι των οικονομικών επιδόσεων» και τονίζει πως οι εκλογές της Κυριακής είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα.

Όπως σημειώνεται, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις με 36%, έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ του πρώην αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (29%), ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι πως θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος εκλογών για να υπάρξει οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ