ΑΓΟΡΕΣ

Κοντά σε χαμηλό δύο ετών έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Κοντά σε χαμηλό δύο ετών έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
AP Photo / Michael Probst

Κοντά σε χαμηλό δύο ετών έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη με «οδηγό» τη χαμηλή βιομηχανική ζήτηση και την ισχυρή προσφορά, με την Goldman Sachs να κάνει λόγο για πιθανότητα ακόμα μεγαλύτερης πτώσης κοντά στα 25 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας 22/5 η τιμή είχε προσωρινή πτώση κατά 4,2%, κάτω από τα 29 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Ιουνίου του 2021.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ήπιος καιρός και η σταθερή προσφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην πτώση της τιμής, ενόσω η Ευρώπη ανακάμπτει από την ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο σημειώνεται πως ο καιρός παραμένει ένας σημαντικός και απρόβλεπτος παράγοντας. Η ξηρασία που καταγράφηκε το 2022 και το ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων είναι κάτι που διατηρεί την ανησυχία των αναλυτών και των επενδυτών.

Σημειώνεται πως τον χειμώνα 2022 – 2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση περισσότερο από 20%, κάτι που συνέβαλε στο να διατηρηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τους πρώτους μήνες του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι τιμές του φυσικού αερίου την περίοδο 2023/2024 θα κινηθούν λίγο πάνω από τα 50 ευρώ/MWh.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ