ΑΓΟΡΕΣ

XA: «Εκλογικό» άλμα 15% στον τραπεζικό κλάδο

XA: «Εκλογικό» άλμα 15% στον τραπεζικό κλάδο
ΙΝΤΙΜΕ - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άλμα κατά 15% καταγράφηκε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Δευτέρας 22/5 στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο ράλι του Γενικού Δείκτη στο ΧΑσε υψηλά εννέα ετών – με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 21/5.

Συγκεκριμένα, στις 13:42 ο τραπεζικός δείκτης FTSE είχε άνοδο 15,88 στις 1.021,48 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 111.631.006 ευρώ.

Αναλυτικά, η μετοχή της Alpha Bank είχε άνοδο 16,33%, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 13,76%, η Eurobank κατέγραψε κέρδη 15,24% και τέλος το άλμα της Εθνικής Τράπεζας ξεπέρασε το 17%.

Η επικράτηση της ΝΔ δείχνει να ανακουφίζει τους επενδυτές, καθώς το αποτέλεσμα των (πρώτων) εθνικών εκλογών «υπόσχεται» σταθερότητα και συνέχιση της υπάρχουσας πολιτικής ατζέντας όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου και το δεύτερου κόμματος, με τη Νέα Δημοκρατία να ξεπερνάει με 20% τον ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλεί πως η διερευνητική διαδικασία θα οδηγήσει σε δεύτερη «κάλπη», πιθανότατα στις 25 Ιουνίου, αλλά και την αυτοδυναμία της ΝΔ, κάτι που δείχνει να χαροποιεί ειδικά τον τραπεζικό κλάδο, με φόντο τις προεκλογικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν κάνει λόγο για «κρατικοποίηση των τραπεζών».

Η πρώτη αντίδραση στο ΧΑ επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως το ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε σημαντικές εισροές νέων κεφαλαίων, ιδιαίτερα προς τους τραπεζικούς τίτλους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής, η αγορά υποδέχτηκε το αποτέλεσμα των εκλογών σαν να ανακοινώθηκε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Η αντίδραση της αγοράς έχει μέσα στοιχεία τα οποία προεξοφλούν την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας και αυτό έχει πολύ μεγάλη αντανάκλαση και στις τραπεζικές μετοχές».

Την αισιοδοξία επενδυτών και αναλυτών αντικατοπτρίχει και το – μετεκλογικό – σχόλιο του οίκου αξιολόγησης Moody's, ο οποίος σε επισημαίνει πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια credit positive συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3».

Σύμφωνα με τη Moody's «η Νέα Δημοκρατία έφτασε σχεδόν στο 41% στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας λίγες μόνο έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία».

«Η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην υγεία του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το πλαίσιο αυτό, συνδυαστικά, με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» σημειώνει η Moody's.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ