ΑΓΟΡΕΣ

«Κερδίζει έδαφος» το Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα 40% σε ένα χρόνο

«Κερδίζει έδαφος» το Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα 40% σε ένα χρόνο
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι ελληνικές μετοχές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη στη συνεδρίαση της Δευτέρας και ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2014, με ώθηση από τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής 21/5 και την εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Πλέον θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα ακολουθήσει μια νέα εκλογική – εσπευσμένη - διαδικασία στις 25 Ιουνίου, κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το «φαβορί» της νίκης και μάλιστα με διαφορά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η άνοδος του ΧΑ λίγο πάνω από το 7% την Δευτέρα εκτόξευσε πάνω από το 30% τα κέρδη από την αρχή του έτους και άνω του 40% για την τελευταία χρονιά, ενώ συναλλάσσεται σε επίπεδα που οι επενδυτές είχαν να δουν περίπου μια δεκαετία.

Το στοίχημα της σταθερότητας

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις» σύμφωνα με τον Γιώργο Λαγαριά, κορυφαίο οικονομολόγο στην Mazars Wealth Management.

Αυτή η εικόνα οφείλεται σε διάφορα στοιχεία που χαρακτήρισαν την διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019, σύμφωνα με το CNBC, μεταξύ των οποίων, οι μεταρρυθμίσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός παρωχημένων συστημάτων σε τομείς όπως η φορολόγηση και η επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας στο 5,9% το 2022 – σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο 3,5% της ευρωζώνης και τις χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας.

Πλέον, τόσο η ελληνική κεντρική τράπεζα, όσο και οι επενδυτές αναμένουν με προσμονή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από «junk», με την Goldman Sachs και άλλους οίκους αξιολόγησης να εκτιμούν πως πρόκειται να γίνει «σύντομα», ακόμα και πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ