ΑΓΟΡΕΣ

Αθήνα και Ευρώπη επέστρεψαν στο θετικό πρόσημο με ώθηση από τις ΗΠΑ

Αθήνα και Ευρώπη επέστρεψαν στο θετικό πρόσημο με ώθηση από τις ΗΠΑ
ΙΝΤΙΜΕ - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε ανοδική πορεία επέστρεψε η κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την πρώτη ώρα των συναλλαγών, μετά από δύο διορθωτικές συνεδριάσεις που έφεραν πτώση 1,42%.

Ώθηση στους αγοραστές δίνει το θετικό πρόσημο των ευρωπαϊκών αγορών εν μέσω ελπίδων ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) μπορεί να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια αυτό τον μήνα, ενώ η έγκριση αμερικανικού νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων έφερε ανακούφιση στους επενδυτές που ανησυχούσαν για πιθανή στάση πληρωμών.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:25 διαμορφώθηκε στις 1.224,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,51%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 9,75 εκατ. ευρώ, με τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,71% αφού έκλεισε χθες σε υψηλό δύο μηνών.

Υπενθυμίζεται πως τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν χθες το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο χρέους (31,4 τρισ. δολάρια) έως την 1η Ιανουαρίου του 2025 και απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής στάσης πληρωμών, με το ενδιαφέρον της αγοράς να στρέφεται τώρα στη Γερουσία.

Το κείμενο που αναστέλλει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους ως το 2025, εγκρίθηκε την Τετάρτη (31/5) με ευρεία πλειοψηφία.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην ατζέντα των προγραμματισμένων ανακοινώσεων και εταιρικών πράξεων.

Προηγήθηκε την Τετάρτη, η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξαμήνου και η ανακοίνωση των οικονομικών επιδόσεων της Lamda Development μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Ενώ έγιναν και οι αναδιαρθρώσεις του MSCI με κυριότερες αλλαγές την εισαγωγή των Autohellas και Ελλάκτωρ στον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης με εκτιμώμενες εισροές 96 χιλιάδων και 428 χιλιάδων μετοχών αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ