ΑΓΟΡΕΣ

Το «χρυσό» πεντάμηνο του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το «χρυσό» πεντάμηνο του Χρηματιστηρίου Αθηνών
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Χρυσό» ήταν το πρώτο πεντάμηνο του 2023 για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κατάφερε να αντιμετωπίσει με μικρές απώλειες τις διεθνείς αναταράξεις, αλλά και παρά την αβεβαιότητα που συνοδεύει την εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη διεθνώς, με άνοδο άνω του 18,15% από τις αρχές του έτους και βρίσκεται κοντά στα υψηλά 9 ετών.

Η άνοδος του ΧΑ λίγο πάνω από το 7% λίγο πριν τελειώσει ο Μάιος εκτόξευσε πάνω από το 31,07% τα κέρδη από την αρχή του έτους και άνω του 40% για την τελευταία χρονιά.

Beta.jpg
Πηγή: Beta ΧρηματιστηριακήΠηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, έκρηξη κερδοφορίας και συνολικά ισχυρή εικόνα εμφανίζουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών και εκτιμάται ότι θα επιτύχουν υψηλότερη κερδοφορία όχι μόνο σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή αλλά της 15ετίας, από το 2007, όταν τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 11,3 δισ. ευρώ.

Πλέον η χώρα βαδίζει προς τις δεύτερες κάλπες με τη «ψήφο εμπιστοσύνης» των διεθνών οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων.

Σε αυτό το κλίμα, μόλις πριν λίγες ημέρες, η Morgan Stanley στην έκθεση της πρότεινε ως κορυφαία επιλογή για το 2023, την ελληνική αγορά, μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές. Η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στις 7,7 φορές για τους επόμενους δώδεκα μήνες, χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τους διεθνείς οίκους στο Χρηματιστήριο

Το ανοδικό σερί και η υψηλή κερδοφορία που καταγράφει από την αρχή του 2023 το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύει την αισιοδοξία των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές μετοχές.

Σε αυτό το κλίμα, η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους και η Goldman Sachs λέει ότι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση.

Παράλληλα, το αποτέλεσμα των εκλογών βάζει την Ελλάδα σε τροχιά προς την επενδυτική βαθμίδα, «πιθανόν πριν από το τέλος του έτους», σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, συμπρόεδρο της Teneo Intelligence.

«Αν και η αναβάθμιση αυτή έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα αποτελέσει μία σημαντική εξέλιξη, καθώς θα εξαφανισθεί το στίγμα που υπάρχει από το 2010», πρόσθεσε ο αναλυτής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ