ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο σε υψηλά εννέα ετών - Πώς φτάσαμε στις 1.300 μονάδες

Χρηματιστήριο σε υψηλά εννέα ετών - Πώς φτάσαμε στις 1.300 μονάδες
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Προς ένα «χρυσό» επτάμηνο κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς, από τις αρχές του 2023, ο βασικός δείκτης τιμών καταγράφει κέρδη 43,22% και έχει πλέον αποκτήσει μια πιο «σταθερά θετική» εικόνα, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές.

Μάλιστα, την χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 21/7 ο ΓΔΤ «έπιασε» το ορόσημο των 1.341 μονάδων, βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014, σε υψηλό εννέα ετών και κινείται προς τον επόμενο στόχο, των 1.369,5 μονάδων, καθώς τα υψηλά του 2014 παραμένουν η βασική αντίσταση στο ΧΑ.

Η κυβερνητική σταθερότητα και η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι τα δύο «στοιχήματα» στα οποία πόνταραν οι αναλυτές και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και τώρα που το εκλογικό αποτέλεσμα τους «δικαίωσε», θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα.

Το ανοδικό σερί και η υψηλή κερδοφορία που καταγράφει από την αρχή του 2023 το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύει την αισιοδοξία των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές μετοχές.

Η ψήφος εμπιστοσύνης «οδηγός» για τις 1.300 μονάδες

Τραπεζικά ιδρύματα και οίκοι αξιολόγησης σε Ελλάδα και εξωτερικό έστειλαν και συνεχίζουν να στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγοραστών.

Από την πλευρά της η S&P Global έχει ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας, εντός του επόμενου έτους και η Goldman Sachs υποστήριξε ότι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση.

Παράλληλα, το αποτέλεσμα των εκλογών έβαλε την Ελλάδα σε τροχιά προς την επενδυτική βαθμίδα, «πιθανόν πριν από το τέλος του έτους», σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, συμπρόεδρο της Teneo Intelligence.

«Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό καθώς οι καταλύτες που συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένουν ισχυροί, ενώ η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό διατήρησε την δυναμική της ανόδου παρά τα υψηλά κέρδη που καταγράφονται σε όλο σχεδόν το εύρος της εγχώριας Αγοράς από την αρχή του έτους», σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή.

Όπως αναφέρει η σχετική ανάλυση, «το πρώτο τεστ με την πραγματικότητα ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα με τα αποτελέσματα τριών εισηγμένων εταιριών που είναι στο καλεντάρι (24 Ιουλίου Entersoft, 27 Ιουλίου Μυτιληναίος/Τιτάν) για τις οποίες οι επενδυτές αναμένουν πολύ καλύτερα από τα περυσινά αποτελέσματα» και επισημαίνει πως η επίτευξη υψηλότερων επιδόσεων από τις εκτιμήσεις θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην Αγορά οδηγώντας σε νέες αναθεωρήσεις τιμών/στόχων διατηρώντας το κλίμα αισιοδοξίας.

Η επενδυτική βαθμίδα πλησιάζει

Μέχρι στιγμής, οι τρεις βασικοί οίκοι αξιολογούν την Ελλάδα ελάχιστα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, όμως η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτικές βαθμίδες, έπειτα από 13 ολοκληρα χρόνια, θα βοηθήσει να αποκλιμακωθεί σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης για το κράτους και τις επιχειρήσεις.

Επισήμως, οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 4η Αυγούστου με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Scope Ratings, η 15η Σεπτεμβρίου (Moody's Ratings), η 20η Οκτωβρίου (S&P Ratings) και η 2η Δεκεμβρίου (Fitch Ratings), ωστόσο σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μιας έκτακτης αναβάθμισης ακόμα και μέσα στον Ιούλιο θεωρείται «πιθανό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ