ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στουρνάρας: «Θέμα εβδομάδων η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας»

Στουρνάρας: «Θέμα εβδομάδων η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας»
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας AP Photo / Michael Probst

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα σύντομα εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας

Η δήλωση έγινε στην τηλεόραση του Bloomberg, από το οικονομικό φόρουμ της ΕΚΤ στην Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Είχαμε εκλογές πριν από λίγες μέρες, υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση τώρα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι σίγουρος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

Οι τρεις βασικοί οίκοι αξιολογούν την Ελλάδα ελάχιστα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου αναμένουμε τρεις προγραμματισμένες αξιολογήσεις για την Ελλάδα. Ειδικότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένουμε την αξιολόγηση της Moody’s, στις 20 Οκτωβρίου από την Standard & Poor’s και στις 2 Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτικές βαθμίδες, έπειτα από 13 ολοκληρα χρόνια, αναμένεται να αποκλιμακώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης για το κράτους και τις επιχειρήσεις.

Τι είπε για τα επιτόκια

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε την πολιτική αύξησης των επιτοκίων που εφαρμόζει η ΕΚΤ τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασιστεί το αν η Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και μετά το καλοκαίρι.

«Αν το βασικό σενάριο εξελιχθεί όπως πιστεύουμε, τότε ναι ενδεχομένως τον Ιούλιο να πρέπει να κάνουμε αύξηση… Αλλά ο Σεπτέμβριος είναι πολύ μακριά. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ