ΑΓΟΡΕΣ

Νέο άλμα 18% για το φυσικό αέριο - Άγγιξε τα 42,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Νέο άλμα 18% για το φυσικό αέριο - Άγγιξε τα 42,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Άλμα 18% στα 42,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατέγραψε σήμερα 21/8 την πρώτη ώρα συναλλαγών το ολλανδικό φυσικό αέριο αναφοράς TTF, πριν υποχωρήσει και πάλι στα 38,28 ευρώ, με φόντο την «απειλή» μιας απεργίας στον κλάδο LNG στην Αυστραλία.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της Offshore Alliance, μιας ομάδας που εκπροσωπεί δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, η οποία ανέφερε πως οι εργαζόμενοι «υπέγραψαν ομόφωνα» να δοθεί προθεσμία στην Woodside μέχρι το κλείσιμο των εργασιών την Τετάρτη 23/8, καθώς εργαζόμενοι και εργοδοσία αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέες συνομιλίες.

Ωστόσο, η θετική έκβαση δεν θεωρείται δεδομένη και όπως ανέφερε η συμμαχία στην δήλωσή της, εάν οι συζητήσεις δεν ευοδωθούν τότε η απεργία μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να απέχουν σημαντικά από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, η αστάθεια αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τους πελάτες οικιακής θέρμανσης και οικιακής ενέργειας, καθώς και για καταναλωτές μεγάλης κλίμακας φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων και κεραμικών.

Οι απεργίες υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα των παγκόσμιων ροών φυσικού αερίου περισσότερο από έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του status quo της αγοράς από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρώπη, η οποία επλήγη σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές μέσω αγωγών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο και στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένας κρύος χειμώνας και απροσδόκητες διακοπές θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην περιοχή παρά τις γεμάτες αποθήκες.

Η Goldman Sachs, μία από τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα των εμπορευμάτων, προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τιμές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν αυτό το χειμώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ