ΑΓΟΡΕΣ

Xρηματιστήριο Αθηνών: Πλησίασε τις 1.300 μονάδες με ώθηση από Ευρώπη και Citi

Xρηματιστήριο Αθηνών: Πλησίασε τις 1.300 μονάδες με ώθηση από Ευρώπη και Citi
EUROKINISSI

Στροφή 180 μοιρών κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας ένα ανοδικό ξέσπασμα και πλησιάζοντας τις 1.300 μονάδες μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδας αδύναμων συναλλαγών και πτωτικής πορείας.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα 21/8, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκληρώθηκαν με άνοδο κατά 1,74% στις 1.287,11 μονάδες και με τζίρο 108,16 εκατ. ευρώ, αν και ενδοσυνεδριακά σημείωσε άλμα άνω του 2,4% στις 1.294 μονάδες.

Ακολουθώντας τις κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών το ΧΑ κατάφερε να αλλάξει το κλίμα, με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά τον τομέα της ενέργειας, αλλά και την έκθεση της Citi για τις ελληνικές μετοχές και τις αναδυόμενες αγορές.

Τι «βλέπει» η Citi για τις ελληνικές μετοχές

Άνοδο των αναδυόμενων αγορών «βλέπει» η Citi στην πιο πρόσφατη έκθεση της, η οποία εκτιμά πως ο MSCI Emerging Markets θα καταγράψει κέρδη 3% έως τα τέλη του 2023 και 13% έως τα μέσα του 2024. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν ανθεκτικότητα και άμυνα έναντι της συρρίκνωσης που αναμένεται στην κερδοφορία φέτος στην Ευρώπη.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται να ενισχύσει την πρόσφατη δήλωση της αμερικανικής τράπεζας για θετική πορεία στις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας τις εκπληκτικές επιδόσεις τους το τελευταίο διάστημα, προχωρώντας έτσι σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων που έδινε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Citi, οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς από τις αρχές του έτους, με άνοδο της τάξης του 41%, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το 11% των ευρωπαϊκών μετοχών σε μέσο όρο και σχεδόν δέκα φορές πάνω από το +4,8% των αναδυόμενων αγορών.

Έτσι, κατά την αμερικάνικη τράπεζα, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 16%, ένα ποσοστό το οποίο παραμένει πολύ υψηλό σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανεπτυγμένες αγορές, ΗΠΑ αλλά και αναδυόμενες αγορές.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Beta Χρηματιστηριακή, όσον αφορά στα γεγονότα που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην τακτική δημοπρασία έντοκων γραμματίων έξι μηνών (προηγ. δημ. επιτόκιο 3,80%). Την ίδια μέρα οι μετοχές της Jumbo θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 0,3220 ευρώ ανά μετοχή, οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 0,20 ευρώ ανά μετοχή καθώς και οι μετοχές των εταιρειών Μύλοι Κεπενού και Ελαστρον οι οποίες θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 0,047 και 0,2020 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα.

Την Πέμπτη είναι η σειρά της Κρι- Κρι να διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης των 0,2 ευρώ ανά μετοχή ενώ τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης στην Κλουκίνας από την Intracom Properties.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ