ΑΓΟΡΕΣ

Πέντε διεθνείς οίκοι «αγοράζουν» ελληνικές μετοχές

Πέντε διεθνείς οίκοι «αγοράζουν» ελληνικές μετοχές
ΙΝΤΙΜΕ - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρωταγωνίστριες ήταν οι ελληνικές μετοχές αυτή την εβδομάδα, μετά το «μπαράζ» δημοσιεύσεων, σχολίων και αναλύσεων από διεθνείς οίκους αξιολόγησης που αναβάθμιζαν το ανοδικό περιθώριο των εταιριών, ενσωματώνοντας τις θετικές τάσεις που καταγράφονται στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης.

Ανάμεσα τους, τα σχόλια του Marshall Stocker, Co - Head για τις αναδυόμενες αγορές, ο οποίος σημείωσε πως η Morgan Stanley επιλέγει την Ελλάδα ως κορυφαίο επενδυτικό προορισμό μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και η αντίστοιχη έκθεση της Citi, έδωσαν το απαραίτητο «καύσιμο» στο ΧΑ να ανακόψει το αρνητικό σερί των προηγούμενων εβδομάδων. Η επενδυτική ψυχολογία αναβαθμίστηκε και έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών να ξεπεράσει τις 1.300 μονάδες, αν και παρέμεινε κάτω από τις 1.310 μονάδες.

Τι «βλέπει» η Citi για τις ελληνικές μετοχές

Άνοδο των αναδυόμενων αγορών «βλέπει» η Citi στην πιο πρόσφατη έκθεση της, η οποία εκτιμά πως ο MSCI Emerging Markets θα καταγράψει κέρδη 3% έως τα τέλη του 2023 και 13% έως τα μέσα του 2024. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν ανθεκτικότητα και άμυνα έναντι της συρρίκνωσης που αναμένεται στην κερδοφορία φέτος στην Ευρώπη.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται να ενισχύσει την πρόσφατη δήλωση της αμερικανικής τράπεζας για θετική πορεία στις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας τις εκπληκτικές επιδόσεις τους το τελευταίο διάστημα, προχωρώντας έτσι σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων που έδινε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Citi, οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς από τις αρχές του έτους, με άνοδο της τάξης του 41%, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το 11% των ευρωπαϊκών μετοχών σε μέσο όρο και σχεδόν δέκα φορές πάνω από το +4,8% των αναδυόμενων αγορών.

Έτσι, κατά την αμερικάνικη τράπεζα, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 16%, ένα ποσοστό το οποίο παραμένει πολύ υψηλό σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανεπτυγμένες αγορές, ΗΠΑ αλλά και αναδυόμενες αγορές.

Deutsche Bank: Έως και 50% υψηλότερα οι τιμές - στόχοι

Έως και 50% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα έθεσε τις τιμές στόχους στις τράπεζες η Deutsche Bank. Μάλιστα, στην έκθεση της αναφέρει πως η εξαιρετική απόδοση που έχει σημειώσει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος από τις αρχές του έτους με ράλι που κινείται στο 60% περίπου, καταδεικνύει την ταχεία αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα.

Μάλιστα, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν ακόμη και εκείνες των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τους εκτιμωμένους δείκτες P/E για το 2024 να βρίσκονται τώρα στο εύρος 6-7x και τους δείκτες λογιστικής αξίας P/TBV στο 0.6-0.8x για απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE στο 9-12%.

Όπως αναφέρεται, η Deutsche Bank αναμένει ότι οι ισχυρές αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστούν, με τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII να είναι πιθανό να κορυφωθούν το τρίτο τρίμηνο, λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης και να σταθεροποιηθούν στη συνέχεια, πριν αρχίσουν να μειώνονται το 2024.

Overweight η Ελλάδα για την JP Morgan

Την overweight στάση που τηρεί στην Ελλάδα ανακοίνωσε η JP Morgan.Όπως αναφέρεται στην έκθεση της, τα πρόσφατα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών ενισχύουν την αισιοδοξία της για την πορεία των ελληνικών μετοχών και προβλέπεται περαιτέρω ράλι.

Συγκεκριμένα, η JP Morgan υποστηρίζει ότι το ισχυρό ανοδικό ράλι κατά 38% που σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αρχές του έτους, αναμένεται να φτάσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα τονίζει πως αυτό που θα ενισχύσει περαιτέρω τις ελληνικές μετοχές είναι οι αναβαθμίσεις στην ανάπτυξη των ΗΠΑ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει τους οικονομολόγους της περιοχής της Ευρώπης να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τη ζώνη του ευρώ.

Morgan Stanley: Στην κορυφαία επενδυτική θέση η Ελλάδα για τις αναδυόμενες αγορές

Την υψηλότερη έκθεση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, έχει πλέον στην Ελλάδα η Morgan Stanley, κάτι που οφείλεται «στη βελτίωση των οικονομικών θεσμών, υπό την παρούσα κυβέρνηση».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Marshall Stocker, Co - Head για τις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley, ο οποίος μίλησε στο «Squawx Box» του CNBC, η Morgan Stanley επιλέγει την Ελλάδα ως κορυφαίο επενδυτικό προορισμό μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Αναφορικά με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ο Marshall Stocker επεσήμανε πως μέσα σε ένα χρόνο έχει καταγράψει κέρδη 50%, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ελκυστική, καθώς διαπραγματεύεται με μόλις 7,5 φορές τα κέρδη της και με μερισματική απόδοση σχεδόν 4%.

«Η βελτίωση που καταγράφεται στους οικονομικούς είναι πολύ πιθανόν να αυξήσουν ενισχύσουν τις επενδύσεις αλλά και να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος του έτους» υπογράμμισε ο Stocker.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι δύο παραπάνω παράγοντες ασκούν θετική επίδραση σε όλες τις μετοχές και: «δεν έχει σημασία ποιες μετοχές έχεις στο χαρτοφυλάκιό σου, καθώς όλες οι τίτλοι ανεβαίνουν όταν αυτοί οι οικονομικοί θεσμοί βελτιώνονται και επίσης οι ταμειακές ροές αυξάνονται από τη μείωση των φόρων. Κάποτε η χώρα παραλίγο να καταστρέψει το πείραμα της Ευρωζώνης και τώρα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη»

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι αναδιαρθρώσεις του MSCI μονοπωλούν το ενδιαφέρον της ερχόμενης εβδομάδας καθώς οι δύο αλλαγές (προσθήκη Τρ. Πειραιώς, διαγραφή Τερνα Ενεργειακή) θα συνοδευτούν από σημαντικές ροές κεφαλαίων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Beta Χρηματιστηριακή. Επιπλέον, η αγορά θα αποκτήσει εκ νέου επαφή με τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριώναφού την ερχόμενη Τρίτη η Motor Oil επανεκκινεί τις δημοσιεύσεις εξαμήνου. Την Τετάρτη 30 Αυγούστου θα ανακοινώσει εξάμηνο η Austriancard Holdings ενώ το απόγευμα της Πέμπτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου η Helleniq Energy. Κατά τα λοιπά, την Δευτέρα ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης στην Attica Συμμετοχών από την Strix, ενώ την Πέμπτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων (προηγούμενο επιτόκιο δημοπρασίας 3,83%)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ