ΑΓΟΡΕΣ

Σερί απωλειών για το ευρώ με φόντο τα επιτόκια

Σερί απωλειών για το ευρώ με φόντο τα επιτόκια
AP Photo/Olivier Matthys

Συνεχίζεται το μεγαλύτερο πτωτικό σερί της 20ετίας για το ευρώ, για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, και πλέον έχει υποχωρήσει στο 5,6% έναντι του δολαρίου από τα μέσα Ιουλίου.

Το τελευταίο δίμηνο οι επενδυτές σπεύδουν να ξεφορτωθούν το κοινό νόμισμα της ΕΕ, βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι η καμπύλη των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πλέον, το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 4,5% ενώ αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 4%. Πρόκειται για τη 10η συνεχόμενη αύξηση από τον Ιούλιο του 2022, όταν και ξεκίνησε το ανοδικό σερί, ενώ πλέον τα επιτόκια στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, βασικός λόγος για τη συνέχιση του ανοδικού σερί είναι οι προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων.

«Η ΕΚΤ μόλις έδωσε στους ταύρους του δολαρίου άλλον έναν λόγο για να σορτάρουν το ευρώ» εκτιμά ο Ντιπάκ Σαχ, επικεφαλής αναλυτής στη Nomura. «Περιμένουμε να δούμε πολλές short θέσεις στο ευρώ, όχι μόνο έναντι του δολαρίου, αλλά και έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων» έσπευσε να συμπληρώσει.

Τα hedge funds, από την πλευρά τους, έχουν υιοθετήσει τις περισσότερες αρνητικές θέσεις από την έναρξη του 2023, με τους αναλυτές να αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την πορεία του ευρώ. Η μέση πρόβλεψη «βλέπει» το ευρώ να ολοκληρώνει το 2023 στα 1,09 δολάρια, έναντι 1,12 δολ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ