ΑΓΟΡΕΣ

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών
INTIME NEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αγορά δείχνει να έχουν επιστρέψει μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο της είδησης ότι ξεκινά η αποεπένδυση του Δημοσίου από την Eurobank, αν και τα πρωινά κέρδη πλέον δείνουν να έχουν περιοριστεί. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:24, διαμορφώνεται στις 1.224,65 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,57%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.225 μονάδες, με άνοδο κατά 0,66%, ενώ νωρίτερα η ενίσχυση έφτανε το +1,85%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 53,03 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως σημαντικά αυξημένη είναι η προγραμματισμένη δραστηριότητα στην ατζέντα χρηματοοικονομικών νέων τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Beta Χρηματιστηριακή.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις που απομένουν επισημαίνονται αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (25/09), Ε-Νet, Κρι-Κρι (26/09), Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ (27/09) ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (28/09) ανακοινώνουν οι ΕΥΔΑΠ, EYΑΘ και Elinoil.

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με δυνατότητα συμμετοχής και φυσικών προσώπων (προηγ. 3,83%). Την ίδια ημέρα η διοίκηση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η επενδυτική ημερίδα της Τιτάν. Στο διάστημα 27 – 29 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Optima Bank με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 151,2 εκατ. ευρώ και την είσοδο της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Στο εξωτερικό τέλος, σε μια κατά τα λοιπά ήσυχη εβδομάδα, ξεχωρίζει την ερχόμενη Πέμπτη η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το ΑΕΠ β’ τριμήνου στις ΗΠΑ καθώς και η ανακοίνωση του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στην Γερμανία (εκτ. 6%).

Η ελληνική αγορά κρατάει αντιστάσεις από την πτώση που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα και τις απώλειες των μετοχών με έκθεση στην Κίνα να ασκούν πιέσεις στον δείκτη.

Νωρίτερα, απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας με έκθεση στην κινεζική αγορά, όπως των LVMH και Kering που κατέγραψαν πτώση 0,6% και 2,0% αντίστοιχα, εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ