ΑΓΟΡΕΣ

ΕΤΕ και BofA ενισχύουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο - Άλμα 2,47%

ΕΤΕ και BofA ενισχύουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο - Άλμα 2,47%
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών με τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών να υπερβαίνει τα επίπεδα των 1.230 μονάδων. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο των πληροφοριών για υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,47% στις 1.235,27 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 124,48 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE) σημειώνει άνοδο 2,87% όπως και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSEM) ενισχύεται κατά 1,90%.

Η προσοχή παραμένει στραμμένη στις τραπεζικές μετοχές και ειδικότερα στην ΕΤΕ, η οποία κέρδισε 5,80%, καθώς σήμερα ξεκίνησε η η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, με το βιβλίο για το 20% της Εθνικής Τράπεζας να καλύπτεται μόλις 20 λεπτά, αφότου άνοιξε με προσφορές που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το μεσημέρι οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

BofA: Αισιόδοξοι οι επενδυτές για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Ιδιαίτερα θετική είναι η στάση των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές μετοχές και το 68% να αναμένουν άνοδο μέσα στους επόμενους 12 μήνες, όπως αποκαλύπτει η μηνιαία έρευνα της Bank of America.

Συγκκριμένα, το 50% των επενδυτών βλέπει άνοδο για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους μήνες, με το 68% να βλέπει μάλιστα άνοδο τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Η υπερβολική μείωση της έκθεσης σε μετοχές και επομένως η απώλεια ενός ράλι είναι ο κύριος κίνδυνος χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με το 32% των fund managers.

To 26% βλέπει τις ευρωπαϊκές μετοχές ως υποτιμημένες, το υψηλότερο ποσοστό από το 2019, αν και το 71% αναμένει πτώση για τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή - EPS.

Οι κλάδοι των ασφαλειών και της τεχνολογίας παραμένουν μεταξύ των τριών κορυφαίων overweights, ενώ τώρα προστίθεται και η ενέργεια, ενώ τα αυτοκίνητα, το λιανικό εμπόριο και τα χημικά είναι οι λιγότερο προτιμώμενοι κλάδοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ