ΑΓΟΡΕΣ

S&P 500: To ράλι έφερε άνοδο 9,6% σε τρεις εβδομάδες - Το ρίσκο παραμένει

S&P 500: To ράλι έφερε άνοδο 9,6% σε τρεις εβδομάδες - Το ρίσκο παραμένει
AP/Craig Ruttle

Κέρδη κατά 9,6% έχει καταγράψει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο S&P 500 στην Wall Street, ωστόσο «φωνές» της αμερικανικής αγοράς υποστηρίζουν ότι αυτή η πορεία δεν είναι βιώσιμη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές θεωρούν ότι το ράλι αυτό είναι πρόσκαιρο. Οι ανησυχίες αυτές προκύπτουν από το γεγονός ότι οι μετοχές κινούνται ανοδικά, καθώς φαίνεται πλέον λιγότερο πιθανό να συνεχίσει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια, την ώρα που η αμερικάνικη οικονομία δεν παρουσιάζει ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία.

Οι στρατηγικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι στα μέσα Οκτωβρίου ο S&P 500 θα τελείωνε το έτος στις 4.370 μονάδες, κατά μέσο όρο, αλλά το εύρος τιμών είχε ήδη φτάσει τα 4.514,02 μονάδες μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής 17/11.

Όπως αναφέρεται, ο Rick Bensignor, πρώην στρατηγός αναλυτής της Morgan Stanley πρότεινε τη μείωση της έκθεσης μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, εάν ο δείκτης ανέβει κοντά στο επίπεδο των 4.560 μονάδων.

Ο Matt Maley της Miller Tabak + Co. ανέφερε σε σημείωμα του Σαββάτου προς τους επενδυτές ότι ενώ οι αγορές επευφημούν επί του παρόντος τα ασθενέστερα οικονομικά δεδομένα, τελικά τα θεμελιώδη μεγέθη θα αλλάξουν αρκετά ώστε να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές.

«Τελικά, το χρηματιστήριο θα συνειδητοποιήσει ότι η πτώση του πληθωρισμού δεν σημαίνει ότι η εποχή του "δωρεάν χρήματος" έχει επιστρέψει», είπε ο Maley.

Ήδη ο Michael Hartnett της Bank of America Corp. πρότεινε στους επενδυτές να πουλήσουν στο «επικό ράλι κινδύνου», επικαλούμενος τεχνικούς και μακροοικονομικούς παράγοντες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αναλυτές που είναι αισιόδοξοι, με τον David Kostin της Goldman Sachs Group Inc. να υποστηρίζει ότι οι επενδυτές ανησυχούν υπερβολικά για τις προοπτικές εταιρικών κερδών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ