ΑΓΟΡΕΣ

«Πράσινος» Νοέμβριος για ΧΑ και Wall Street

«Πράσινος» Νοέμβριος για ΧΑ και Wall Street
«Πράσινος» Νοέμβριος για ΧΑ και Wall Street

Με άλμα 6,88% ολοκληρώθηκε ο Νοέμβριος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κέρδη που έφτασαν το 9% έκλεισε τον μήνα η χρηματιστηριακή αγορά στην άλλη άκρη του ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, το ΧΑ επέστρεψε στο θετικό πρόσημο ενισχυμένο σχεδόν κατά 9% μετά από τρεις πτωτικούς μήνες με φόντο την αισιοδοξία των επενδυτών, μετά από τα επιτυχημένα deals στον τραπεζικό τομέα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ενώ θετικά φαίνεται να έχει λειτουργήσει και το σενάριο για πάγωμα ή ακόμα και πτώση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Αποδόσεις μετοχών βασικών δεικτών FTSEΠηγή: Beta ΑΧΕΠΕΥ

Τα σημεία αναφοράς του μήνα

Την πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί η από-επένδυση σε ποσοστό 22% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Ταμείου.

Είχε προηγηθεί το σημαντικό deal συνεργασίας μεταξύ Alpha Bank και UniCredit, τον Οκτώβριο, το οποίο εκτόξευσε τόσο τον ΓΔΤ, όσο και τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ, καθώς για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες μια ξένη τράπεζα επέλεξε να επενδύσει στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Υπενθυμίζεται επίσης πως το βράδυ της Παρασκευής 20/10 ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε σε BBB- με σταθερή προοπτική την ελληνική οικονομία, χαρίζοντας της έτσι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, δεύτερη φορά φέτος, ενώ επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να δώσει και Fitch, την 1η Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως τέσσερις από τους -πλέον- πέντε οίκους τους οποίους αναγνωρίζει η ΕΚΤ θα βαθμολογούν την Ελλάδα με investment grade ήδη από το 2023.

Καλά τα νέα και στην Wall Street

Καλά τα νέα και στην Wall Street, καθώς ο Dow Jones, ο Nasdaq και ο S&P 500 έκλεισαν τον καλύτερο μήνα τους από τον Ιούλιο του 2022 με άνοδο σχεδόν κατά 9%, με το επενδυτικό κλίμα να υποστηρίζεται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, ο Dow έκλεισε τον Νοέμβριο με άνοδο 8,8%, μετά από ένα τρίμηνο σερί απωλειών και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 8,9% τον ίδιο μήνα. Ακόμα καλύτερη ήταν η πορεία του Nasdaq ο οποίος κατέγραψε κέρδη 10,7% τον μήνα που ολοκληρώθηκε στις 30/11.

Οι μετοχές τεχνολογίας φαίνεται πως ήταν οι μεγάλοι νικητές τον Νοέμβριο, ωστόσο οι επενδυτές προχώρησαν σε λελογισμένο profit taking, καθώς ο μήνας πλησίαζε στο τέλος του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ