ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα με πτώση 35% το 2023

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα με πτώση 35% το 2023
AP Photo/Ghaith Alsayed

Υποχώρηση της τάξης του 35% καταγράφει από την αρχή του 2023 η τουρκική λίρα, η οποία αγγίζει νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Παρά το «χαμηλό» στην λίρα, οι αποδόσεις των τουρκικών CDS, το πιο ακριβές μέτρο κινδύνου, μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% μόνο τον τελευταίο μήνα.

Και με φόντο την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποδειχθεί μία από τις σημαντικότερες ευκαιρίες αναδυόμενων αγορών για το 2024. Η λίρα προβλέπεται να ακολουθήσει μια σταθερή ανοδική τάση, ενώ η S&P Global αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη παρά την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η TCMB δείχνουν ότι οι επενδυτές, οι διαχειριστές κεφαλαίων και τα hedge fund αποκτούν μεγαλύτερη έκθεση στις τουρκικές αγορές χρέους και στα ομόλογα σε λίρες.

Παράλληλα, η TCMB αποκάλυψε ότι ξένοι επενδυτές αγόρασαν τουρκικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 700 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τη μεγαλύτερη εισροή ξένου κεφαλαίου που έχει δει η Άγκυρα από τις αρχές του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ