ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Χρονιά «ορόσημο» με επενδυτική βαθμίδα, εκλογές και τραπεζικά deals

ΧΑ: Χρονιά «ορόσημο» με επενδυτική βαθμίδα, εκλογές και τραπεζικά deals
ΙΝΤΙΜΕ - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με συνολική κεφαλαιοποίηση που αντιστοιχεί στο 40% επί του ΑΕΠ, διακύμανση εντός 1.270 – 1.300 μονάδων, μέσο ημερήσιο τζίρο που είναι αυξημένος κατά 47% σε σχέση με το 2022 και μια θέση μεταξύ των τριών κορυφαίων αγορών σε διεθνές επίπεδο αποχαιρετά το 2023 το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ελληνική αγορά είχε φέτος ένα από τα καλύτερα έτη από το 1999 και οδηγοί προς αυτή την κατεύθυνση ήταν, α) η αισιοδοξία των αναλυτών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που προ εξοφλήθηκε ήδη από την αρχή της χρονιάς, β) η «υπόσχεση» για δημοσιονομική σταθερότητα που έφεραν οι φετινές εθνικές εκλογές και γ) τα επιτυχημένα deals στον τραπεζικό τομέα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές η εξαιρετικά θετική πορεία ενδεχομένως να ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι φυσικές καταστροφές που «έπνιξαν» και «έκαψαν» την Ελλάδα. Οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές που καταγράφηκαν έριξαν τους τόνους στην αγορά και επανάφεραν τους φόβους για μια ενδεχόμενη πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Τα σενάρια για «πάγωμα» ή ακόμα και πτώση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη επανάφεραν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο θετικό πρόσημο, με το ΧΑ να είναι ενισχυμένο σχεδόν κατά 9% τον Νοέμβριο, μετά από τρεις πτωτικούς μήνες, ενώ πλέον στις τελευταίες μέρες της χρονιάς οι επενδυτές επέλεξαν να κάνουν «μετρημένες» κινήσεις, προκαλώντας μικρές διακυμάνσεις, χωρίς ωστόσο να χάνεται το θετικό κλίμα.

Η ελληνική αγορά, η οποία κατάφερε να μαγνητίσει το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών, να αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της κατά περίπου 15 δισ. ευρώ το 2023 και να εκτοξεύσει τον ΓΔ στο επίπεδο των 1.300 μονάδων και κοντά σε υψηλό 9ετίας, από τις – μόλις - 929 μονάδες που είχε κατοχυρώσει στα τέλη του 2022.

Αναβάθμιση και deals

Η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα φέρνει επενδυτικές ευκαιρίες και δίνει την δυνατότητα σε έναν αυξημένο αριθμό funds να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην Ελλάδα, επιτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές μακροοικονομικές τάσεις της χώρας.

Μάλιστα, εκτιμάται πως η εξέλιξη αυτή θα προσελκύσει νέους υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, με τους αναλυτές να προβλέπουν πως η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα παράσχει πρόσθετη ώθηση έως 0,5% στο ΑΕΠ το 2024.

Όσον αφορά στα τραπεζικά deals, η από-επένδυση σε ποσοστό 22% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα αποτελεί την πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είχε προηγηθεί το σημαντικό deal συνεργασίας μεταξύ Alpha Bank και UniCredit, τον Οκτώβριο, το οποίο εκτόξευσε τόσο τον ΓΔΤ, όσο και τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ, καθώς για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες μια ξένη τράπεζα επέλεξε να επενδύσει στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Πλέον, ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης για το 2024, είναι η αναβάθμιση του ΧΑ σε ανεπτυγμένη αγορά, από τις αναδυόμενες στις οποίες είχε υποβαθμιστεί το 2013 και το 2015, όσον αφορά στην MSCI και στον FTSE, αντίστοιχα.

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται πως μπορεί να ολοκληρωθεί το 2025 και αφού μεσολαβήσει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, η είσοδος του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και η αναβάθμιση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ).

Εύσημα από τον Economist

Στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 κατέταξε ο Economist την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα σημειώνει «μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τους πέντε δείκτες, βάσει των οποίων προκύπτει η συνολική βαθμολογία για κάθε χώρα, αλλά εκείνο στο οποίο ξεχωρίζει είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 43,8%.

«Για ένδοξες αποδόσεις μετοχών, κοιτάξτε χιλιάδες μίλια δυτικά - στην Ελλάδα. Εκεί η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%. Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές».

Αναφερόμενος εκτενώς στις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις χωρών όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, καθώς και η Φινλανδία, ο Economist καταλήγει αναφορικά με την πρωτιά της Ελλάδας: «Ενώ οι Φινλανδοί που υποαποδίδουν μπορούν να παρηγορηθούν αυτά τα Χριστούγεννα πνίγοντας τον πόνο τους σε ένα päntsdrunk (τοπικό ποτό), ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον απίθανο πρωταθλητή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ