ΑΓΟΡΕΣ

Τα «στοιχήματα» της ελληνικής αγοράς για το 2024

Τα «στοιχήματα» της ελληνικής αγοράς για το 2024
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (φωτογραφία αρχείου)

Το 2023 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία γενικότερα, αλλά και την χρηματιστηριακή αγορά ειδικότερα, καθώς η χώρα κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, επανήλθε στο πεδίο ενδιαφέροντος ξένων και εγχώριων επενδυτών και αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά περίπου 15 δισ. ευρώ.

Με στόχο τις 1.500 μονάδες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε το 2023 με υψηλά κέρδη της τάξεως του 39,08%, συμπληρώνοντας την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανόδου και βρέθηκε στο top 3 των αποδόσεων παγκοσμίως, γεγονός που κάτι τους επενδυτές αισιόδοξους για περαιτέρω άνοδο ακόμα και στις 1.500 μονάδες.

Αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι αισιόδοξες προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων.

Στο «πράσινο» ο τραπεζικός κλάδος

Ο τραπεζικός κλάδος στιγμάτισε θετικά την αγορά το 2024 και οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι πως η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά με περισσότερα deals και την επιστροφή των επενδυτών στις «τράπεζες».

Αξίζει άλλωστε να υπενθυμίσουμε πως η από-επένδυση σε ποσοστό 22% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα αποτελεί την πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επιστροφή της Eurobank στα χέρια ιδιωτών και το deal συνεργασίας μεταξύ Alpha Bank και UniCredit, τον Οκτώβριο και η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής της Τράπεζας Πειριαώς είναι μερικές από τις ειδήσεις που έδωσαν τον τόνο στην αγορά και εκτίναξαν τον τραπεζικό κλάδο κατά 65%.

Οι αξιολογήσεις του 2024

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δημιουργεί ένα διαφορετικό επενδυτικό κοινό και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και βάζει στην τελική ευθεία την αναβάθμιση της στις ανεπτυγμένες αγορές, πιθανόν το καλοκαίρι του 2024.

Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να έρθει τον Μάρτιο του 2024 από την Moody’s, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το 5/5 από τους εγκεκριμένους οίκους αξιολόγησης, μετά τις Fitch, S&P, Scope και DBRS.

Η δυνητική ζήτηση που ενδέχεται να φέρει μια τέτοια αναβάθμιση για τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να φτάσει πλέον ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ, για τους αισιόδοξους εκτιμητές. Ποσό που είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την ετήσια εκδοτική δραστηριότητα της χώρας.

Η αναβάθμιση του ΧΑ

Πλέον, ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης για το 2024, είναι η αναβάθμιση του ΧΑ σε ανεπτυγμένη αγορά, από τις αναδυόμενες στις οποίες είχε υποβαθμιστεί το 2013 και το 2015, όσον αφορά στην MSCI και στον FTSE, αντίστοιχα.

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται πως μπορεί να ολοκληρωθεί το 2025 και αφού μεσολαβήσει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, η είσοδος του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και η αναβάθμιση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ).

Για πολλούς αναλυτές και επενδυτές το 2023 ήταν μόνο η αρχή ενός μεγάλου ανοδικού κύκλου που θα συνεχιστεί και δεν θα ολοκληρωθεί το 2024, οπότε αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει το ΧΑ, αποδεικνύοντας «σωστές» τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, την ώρα που η οικονομία σε διεθνές επίπεδο παρουσιάζει σημεία αστάθειας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να φέρουν την παγκόσμια οικονομία σε δύσκολη θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ