ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζα της Αγγλίας: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%

Τράπεζα της Αγγλίας: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%
AP Photo/Alberto Pezzali

Αμετάβλητο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, στο 5,25%, διατήρησε το κόστος δανεισμού η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Συγκεκριμένα, η επιτροπής νομισματικής της BoE τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του τρέχοντος επιπέδου των επιτοκίων, αν και τρία μέλη της επιτροπής έθεσαν ενδεχόμενο μείωσης, για την πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008.

Ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι ανέφερε σε δήλωσή του ότι «χρειάζεται να δούμε περισσότερα στοιχεία πως ο πληθωρισμός πρόκειται να υποχωρήσει ως το στόχο του 2% και θα παραμείνουμε εκεί, προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια».

Υιοθετώντας ήπιο τόνο για το outlook των επιτοκίων, η BoE στην ανακοίνωση που συνόδευσε την απόφαση απέσυρε την προειδοποίησή ότι θα απαιτηθεί «περαιτέρω σύσφιξη» εάν προκύψουν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Αντ' αυτού, η νέα διατύπωση ήταν ότι η τράπεζα «θα συνεχίσει να εξετάζει για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να διατηρηθεί το τραπεζικό επιτόκιο στο τρέχον επίπεδο».

Κατά τα άλλα, η BoE επανέλαβε στην ανακοίνωσή της ότι η νομισματική πολιτική θα χρειαστεί να παραμείνει «περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», παρόλο που περιέκοψε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ χτες η Fed διατήρησε επίσης αμετάβλητα τα δικά της επιτόκια, όπως και την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ, αλλά οι αξιωματούχοι και των δύο τραπεζών εμφανίστηκαν πιο σαφείς στο ότι οι μειώσεις των επιτοκίων βρίσκονται πλέον στην ατζέντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ