ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Η κεφαλαιοποίηση έφτασε στα 97,7 δισ. ευρώ - Η αγορά θυμίζει άλλες εποχές

ΧΑ: Η κεφαλαιοποίηση έφτασε στα 97,7 δισ. ευρώ - Η αγορά θυμίζει άλλες εποχές
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Γεγονότα θεαματικών ποσοτικών και ποιοτικών βελτιώσεων επεφύλαξε η εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε» σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης στο εβδομαδιαίο δελτίο της BETA Χρηματιστηριακή.

Όπως αναφέρει, το Χρηματιστήριο Αθηνών ευθυγραμμίστηκε με τις ξένες αγορές και εκμεταλλεύθηκε το ισχυρό περιεχόμενο εγχώριας ειδησεογραφίας για να υπερβεί επίπεδα διαπραγμάτευσης και συναλλαγών που θυμίζουν άλλες εποχές.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 15ετούς εσωστρέφειας, απαξίωσης και αρνητικής δημοσιότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση.

«Η είσοδος του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ υπενθύμισε γιατί υπάρχουν τα χρηματιστήρια, έδωσε γρήγορες αποδόσεις στους 21.472 κωδικούς που συμμετείχαν στην σημαντικότερη Δημόσια Εγγραφή των τελευταίων 15 ετών και έφερε πιο κοντά την ελληνική αγορά στο στόχο της ένταξης της στο κλαμπ των Ανεπτυγμένων Αγορών».

Σε αυτό το κλίμα, η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται πλέον στα 97,7 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έχει γίνει από τον Νοέμβριο του 2009 με 200 περισσότερες εισηγμένες εταιρίες, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Φεβρουαρίου τρέχουν με 163 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ωστόσο, πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι μια πιθανή αιτία σοβαρής διόρθωσης στο μέλλον , αν και στο εξωτερικό φαίνεται να υπερισχύουν άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την προσδοκία χαμηλότερων επιτοκίων ή την εταιρική κερδοφορία.

Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας

Σύμφωνα με την BETA Χρηματιστηριακή, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ένα πρώτο σοβαρό τεστ επαφής με την πραγματικότητα, καθώς την Τετάρτη η Coca Cola HBC πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και η Τράπεζα Πειραιώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023.

Σε άλλα βασικά σημεία προσοχής η αγορά αναμένει αυξημένες προβλέψεις απομείωσης δανείων που θα οδηγήσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 5% με κάλυψη πρόβλεψης 60%.

Από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα εισαχθεί στην σύνθεση του Γ.Δ. ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Το βράδυ της Δευτέρας επίσης αναμένεται η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI.

Οι μέτοχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κληθούν στις 13 Φεβρουαρίου να αποφασίσουν για την ΑΜΚ της εταιρίας χωρίς δικαίωμα προτίμησης.

Στις 14 Φεβρουαρίου οι μετοχές του ΔΑΑ θα ενταχθούν στην σύνθεση του FTSE Russel.

Τέλος την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Φεβρουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ