ΑΓΟΡΕΣ

Έκρηξη ανόδου σε χρυσό, πετρέλαιο και δολάριο - Το παράδοξο της αγοράς

Έκρηξη ανόδου σε χρυσό, πετρέλαιο και δολάριο - Το παράδοξο της αγοράς
Pexels / Karolina Grabowska

Ένα παράδοξο παρατηρείται από την αρχή της χρονιάς στις διεθνείς αγορές, με τον χρυσό να καταγράφει το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, την ώρα που και το πετρέλαιο, αλλά και το δολάριο βρίσκονται σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, τόσο ο χρυσός, όσο και το πετρέλαιο συνήθως έχουν μια «αντίθετη» πορεία από αυτή του δολαρίου. Παραδοσιακά, μια πτώση του δολαρίου σηματοδοτεί μια άνοδο στον χρυσό, ο οποίος συνήθως αποτελεί μια ασφαλής επένδυση έναντι των διακυμάνσεων στις αγορές.

Ωστόσο οι τελευταίοι μήνες αποτελούν έναν γρίφο για τους επενδυτές και τους αναλυτές, που βλέπουν δολάριο και παράγωγα να καταγράφουν ταυτόχρονα ανοδική πορεία, εν μέσω διεθνών οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

«Ταύροι» οι επενδυτές

Παράγοντες όπως η γεωπολιτική ένταση στην μέση ανατολή και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, παράλληλα με τα σενάρια για καθυστέρηση στις περικοπές των επιτοκίων από την Fed, στο δεύτερο μισό του 2024 ανεβάζουν τιμές στα παράγωγα, μαζί με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συνέχιση της ανόδου.

Μάλιστα, ο Bloomberg Commodity Index XX:BCOM, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία 24 από τα πιο δημοφιλή παράγωγα στους κλάδους της ενέργειας, των μετάλλων και της πρωτογενούς παραγωγής «σκαρφάλωσε» αυτή την εβδομάδα, στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο.

  • Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει πλέον σε ένα υψηλό πενταμήνου, με φόντο τις πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις. Αν και η άνοδος στο brent μπορεί να μην ξεπεράσει σημαντικά το τρέχον επίπεδο, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές θα παραμείνουν ψηλά με στήριξη, λόγω της περιορισμένης προσφοράς στην αγορά.

Η θέση των αναλυτών για την πορεία του πετρελαίου είναι θετική εδώ και αρκετό καιρό και σύμφωνα με τον CIO Global Head of FX & Commodities Dominic Schnider να μην αποκλείει πως η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει προσωρινά ακόμα και τα 90 δολάρια το βαρέλι, τονίζοντας πως η ζήτηση παραμένει αρκετά ισχυρή, ωστόσο η προσφορά είναι οριακά χαμηλότερη.

  • Χρυσός

Το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει να καταγράφει άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμα και τα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά, αυτή την εβδομάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS η άνοδος αυτή έχει ήδη ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, πολύ γρηγορότερα και πιο έντονα από ότι είχαν προβλέψει, χωρίς να δικαιολογείται, με παραδοσιακούς όρους, αν εξετάσει κανείς την πορεία των ομολόγων και του δολαρίου.

Όπως σημειώνει ο Dominic Schnider ο χρυσός ενδεχομένως να βρίσκεται κοντά σε ένα σημείο καμπής αν και δεν αποκλείει πως ο χρυσός ενδεχομένως να ανέβει ακόμα υψηλότερα σε βάθος χρόνου, με φόντο την ζήτηση από την Κίνα, η οποία παραμένει ισχυρή, αλλά και την πρόκληση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ΗΠΑ και Ευρώπη (πχ Γαλλία).

  • Δολάριο

Το αμερικάνικο δολάριο παραμένει δυνατό στην αγορά, ειδικά με φόντο τα τελευταία οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, αλλά και μια αναιμική ανάπτυξη στις χώρες εκτός των αμερικανικών συνόρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του MarketWatch, μέσα στην εβδομάδα το αμερικάνικο δολάριο άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της χρονιάς, αλλά και του τελευταίου 5μήνου, σχεδόν.

1712317165845-723130922-1.jpg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ