Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με φόντο το shutdown στις ΗΠΑ
Οι τιμές του χρυσού εκτοξεύτηκαν σε νέα υψηλά την Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εισήλθε στην πρώτη της παύση λειτουργίας μετά από σχεδόν επτά χρόνια, αφότου οι νομοθέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την κρατική χρηματοδότηση.
Συγκεκριμένα, η τιμή spot του χρυσού διαπραγματευόταν στα 3.893,06 δολάρια ανά ουγγιά το πρωί της Τετάρτης 10/1, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού των ΗΠΑ για παράδοση Δεκεμβρίου διεύρυναν τα κέρδη τους φτάνοντας τα 3.918,10 δολάρια.

Εν μέσω της αβεβαιότητας, τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου έχασαν έδαφος, ενώ ο χρυσός -που συνήθως θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικών ή γεωπολιτικών αναταραχών- συνέχισε την ανοδική του πορεία, φτάνοντας στο 39ο ιστορικό υψηλό του φέτος.
«Η ιδιότητα του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου έχει δημοσιοποιηθεί εκτενώς, αλλά η αδυσώπητη άνοδος της τιμής του χρυσού τα τελευταία χρόνια ήταν πραγματικά εκπληκτική, με το μέταλλο να φτάνει σε νέα υψηλά σήμερα», δήλωσε ο Michael Field, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morningstar, σε email την Τετάρτη στο CNBC.

Ενώ σημείωσε ότι η κινητήρια δύναμη πίσω από το ράλι της Τετάρτης ήταν το κλείσιμο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Field υποστήριξε ότι ήταν «απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
«Δύο μεγάλες συνεχιζόμενες συγκρούσεις, η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία, οι πρόσφατα ανακοινωθέντες δασμοί, όλα αυτά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια πολύ ασταθή εικόνα για τους επενδυτές», είπε. «Και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, ο χρυσός λαμβάνει ώθηση».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο χρυσός ξεπέρασε τα 3.770 δολάρια - Ο καλύτερος μήνας από το 2020
Shutdown: Πόσο θα κοστίσει στις ΗΠΑ το «λουκέτο» στο Δημόσιο - Ο κίνδυνος για τις αγορές
Οδηγίες της ΓΣΕΕ για την ασφάλεια των εργαζομένων σε ακραία καιρικά φαινόμενα
13:15
Γαλλία: Drones επάνω από τη βάση των πυρηνικών υποβρυχίων στη Βρέστη
13:08
Συναγερμός για εξαφάνιση ανήλικης εγκύου από χώρο φιλοξενίας στο Ίλιον - Σε πιθανό κίνδυνο η ζωή της
13:00
Άρειος Πάγος: Σε τέσσερις εισηγητές η υπόθεση δανείων με ελβετικό φράγκο - Τους επόμενους μήνες απόφαση
12:59