ΑΓΟΡΕΣ

ΕΚΤ: Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων και μετά τον Μάρτιο

ΕΚΤ: Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων και μετά τον Μάρτιο
Τα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη, την Πεμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Μάρτιο του 2017, και θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στις αγορές τους, ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμοι τίτλοι, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγές της ΕΚΤ.

Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη, σημειώνει το Reuters. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο για τη μελλοντική μορφή και διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με βάση τις νεότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Σήμερα, η ΕΚΤ αγοράζει τίτλους ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως. Δεν έχει αποφασισθεί αν ο μηνιαίος αυτός όγκος των αγορών θα συνεχισθεί και μετά τον Μάρτιο ή θα μειωθεί. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα νεότερα οικονομικά στοιχεία, δήλωσαν οι πηγές.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν μία ελαφρά άνοδο του πληθωρισμού και άλλων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης των γερμανικών επιχειρήσεων Ifo βελτιώθηκε απρόσμενα τον τρέχοντα μήνα.

Καθώς, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι πηγές, ο στόχος της Φρανκφούρτης για πληθωρισμό πλησίον του 2% δεν επιτυγχάνεται, ακόμη και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, που είναι υπέρ της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, δεν είναι έτοιμα να υποστηρίξουν ότι οι αγορές ομολόγων πρέπει να σταματήσουν τον Μάρτιο.

Draghi shadow 2016 09 28T140723Z 309492398 D1BEUDXIQTAA RTRMADP 3 ECB GERMANY

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi) εισέρχεται σε συνάντηση με γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβριου 2016 - Πηγή: REUTERS/Axel Schmidt

ΔΗΜΟΦΙΛΗ