ΑΓΟΡΕΣ

Ευφορία στην αγορά ομολόγων από την απόφαση του Eurogroup

Ευφορία στην αγορά ομολόγων από την απόφαση του Eurogroup

Αισθητή αποκλιμάκωση καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με το spread σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς να υποχωρεί στον απόηχο της συμφωνίας στο Eurogroup για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε από 10,2% χθες στο 8,9% σήμερα και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου από το 7,9% χθες στο 7,4% σήμερα. Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με το γεγονός ότι απεφεύχθη χθες ένα ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδος – δανειστών και σε καμία περίπτωση στις προσδοκίες για υπαγωγή στην ποσοτική χαλάρωσης της ΕΚΤ ή στις προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους, προοπτικές που απομακρύνονται.

Σύμφωνα με ανάλυση της Capital Economics για τη συμφωνία στο χθεσινό Εurogroup, τα μέτρα που θα συζητηθούν επί αθηναϊκού εδάφους περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσουν στη Βουλή.

«Και, αν υποτεθεί ότι πραγματικά δεν υπάρχει καμία πρόσθετη λιτότητα, δεν είναι σαφές ότι το ΔΝΤ θα πειστεί ότι έχουν γίνει αρκετά για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους επαχθείς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα. Το Ταμείο έχει από καιρό ζητήσει από τους πιστωτές της ευρωζώνης να δεχτούν περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει απολύτως καμία συζήτηση γι' αυτό. Και χωρίς κάποιο σχετικό σχόλιο από το ΔΝΤ μέχρι στιγμής, δεν είναι καθόλου σαφές αν θα συμμετάσχει πλήρως στο τρίτο πακέτο διάσωσης. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη συνεχή στήριξη της Γερμανίας», αναφέρει η σχετική ανάλυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ