ΑΓΟΡΕΣ

Pugh (RSM) στο CNN Greece: Οι ΑΠΕ προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές ενέργειας

Χρυσάνθη Στέτου Χρυσάνθη Στέτου - CNN Greece

Στην πορεία του ενεργειακού κλάδου στις αγορές και ιδιαίτερα στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο Tom Pugh, Economist, RSM UK μιλώντας στην κάμερα του CNN Greece, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Το πιο αξιοσημείωτο πράγμα σχετικά με την αγορά ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια είναι πραγματικά το πόσο καλά συμπεριφέρθηκαν πρόσφατα» σημειώνει και προσθέτει:

«Σκεφτείτε τι συμβαίνει στο γεωπολιτικό περιβάλλον στη Ρωσία, τεράστιες εκτοξεύσεις στις αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να αναμένονται.

Αυτό έχει μια πολύ καλή συνέπεια για την παγκόσμια οικονομία, που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι πραγματικά σε θέση να μειωθεί σε πιο φυσιολογικά επίπεδα».

Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη, σημειώνει ο Pugh, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου θα σημάνει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο στόχο πολύ, πολύ γρήγορα και πιθανότατα θα παραμείνει κάτω από το στόχο.

«Κοιτάζοντας προς τα εμπρός, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε ότι οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν να εκτοξεύονται και πάλι, δεν νομίζω».

Η δυναμική των ΑΠΕ αυξάνεται

Η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται πολύ, πολύ γρήγορα σημειώνει και τονίζει πως αυτό προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές ενέργειας.

«Για παράδειγμα, η αύξηση των υποδομών για τους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, επέτρεψε την ευελιξία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας να προσαρμοστεί.

Είχαμε έναν πολύ ήπιο χειμώνα, τον θερμότερο χειμώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολύ ήπια στην Ευρώπη. Αυτό έχει βοηθήσει επίσης πολύ να μην τραβήξει προς τα κάτω αυτά τα αποθέματα».

Τέλος, ο οικονομικής αναλυτής σημειώνει πως «εφόσον δεν υπάρχει δραματική κλιμάκωση σε γεωπολιτικές συγκρούσεις, πράγμα που μπορεί να είναι ένα μεγάλο «Αν», τότε δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε ότι οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι σημαντικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ