Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας λευκών συσκευών
Ανανεώθηκε:
Αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές εισαγωγής, χονδρικής και λιανικής εμπορίας λευκών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών διενήργησε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας, αναφορικά με αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της ΕΑ, το 2022 αναμένεται να σημειωθεί αύξηση της ζήτησης σε λευκές συσκευές, λόγω και του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανακύκλωση και αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Τυχόν αύξηση των τιμών λόγω αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών θα έχει άμεση επίπτωση στον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ανεξάρτητής Αρχής.
Σημειώνεται ακόμη ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.
Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Η ΕΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ.
SPONSORED
Αυτοί είναι οι κατώτατοι και ανώτατοι μισθοί για εκατοντάδες δουλειές στην Ελλάδα το 2026 (πίνακες)
19:20
Σε εξέλιξη έρευνες για την επίθεση σε πυρηνικό σταθμό στο Άμπου Ντάμπι
19:14
Συνέδριο ΝΔ: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την νέα Πολιτική Επιτροπή
19:04
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με πρόεδρο Ν. Κορέας: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες
18:58