ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Σε ποιους τομείς επένδυσαν το πρώτο εξάμηνο του έτους

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Σε ποιους τομείς επένδυσαν το πρώτο εξάμηνο του έτους
Οι επενδύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφορούν κατά κύριο λόγο σε τεχνολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό, pixabay

Σχεδόν 1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις πραγματοποίησε κάποια επένδυση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ωστόσο παρά τα αυξημένα ποσοστά που καταγράφηκαν επρόκειτο για επενδύσεις μικρής κλίμακας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, για 1 στις 2 επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν επενδύσεις, το ύψος της επένδυσης ήταν έως 5.000 ευρώ.

Οι επενδύσεις αφορούν κατά κύριο λόγο σε τεχνολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό, κάτι το οποίο δείχνει ότι η τάση της ψηφιοποίησης η οποία επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίζεται και την «επόμενη μέρα».

Αναλυτικά, το 17,9% πραγματοποίησε επενδύσεις σε «Τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες». Ακολούθως το 13,7% επένδυσε σε «Μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά μηχανήματα», το 8,1% σε «Κτιριακές εγκαταστάσεις και λοιπό εξοπλισμό» και το 5,6% σε «Κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού».

--2.jpg

Οι επενδύσεις ανά κλάδο

Στον κλάδο του εμπορίου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό (23,1%) επενδύσεων στην κατηγορία «Τεχνολογικός εξοπλισμός και ψηφιακές τεχνολογίες» καθώς η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ακόμη και για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Ακολουθούν οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό (10,4%), οι επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις και λοιπό εξοπλισμό (8%) και οι επενδύσεις για κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού (4,7%).

Αντίθετα στον κλάδο της μεταποίησης «κυριάρχησαν» οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό (14%) και ακολούθησαν οι επενδύσεις σε τεχνολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό (10,9%) και τέλος οι επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις και κατάρτιση – εκπαίδευση προσωπικού με ποσοστά 4,7% και 2,1% αντίστοιχα.

Τέλος στον κλάδο των υπηρεσιών οι επενδύσεις σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό συγκεντρώνουν περίπου ίδια ποσοστά (17,2% και 16,8% αντίστοιχα) ενώ ακολουθούν οι επενδύσεις σε κτιριακό εξοπλισμό (10,4%) και κατάρτιση – εκπαίδευση προσωπικού (8,7%).

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων επενδύουν σε υψηλότερο ποσοστό σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες και ιδιαίτερα στην κατηγορία «Τεχνολογικός εξοπλισμός και ψηφιακές τεχνολογίες» καθώς και στην κατηγορία «Μηχανολογικός εξοπλισμός και λοιπά μηχανήματα». Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερο κύκλο εργασιών πραγματοποιούν σε υψηλότερο βαθμό επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, το 81,3% τις χρηματοδότησε με ιδίους πόρους, το 9,6% μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης και μόλις το 3,8% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Τέλος, το 13% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει κάποιας μορφής επένδυση το δεύτερο εξάμηνο του 2022 με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των με 15,5% και τον τομέα των υπηρεσιών να ακολουθεί με 14,2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ