ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η πιστοληπτική βαθμολόγηση φέρνει ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης

Η πιστοληπτική βαθμολόγηση φέρνει ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο για τη σύσταση της κατατίθεται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας Pixabay (Φωτογραφία αρχείου)

Τη βάση για ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης αποτελεί η πιστοληπτική βαθμολόγηση που θα μπορεί να λαμβάνει – δωρεάν – κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, επιχείρηση και φορέας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, κατόπιν αιτήσεώς του, από την Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Σημειώνεται πως βασικό έργο της Αρχής θα είναι η συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών πληροφοριών του Δημοσίου και ο υπολογισμός της πιθανότητας αθέτησης πληρωμής για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο για τη σύσταση της κατατίθεται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας και προβλέπει τους κανόνες για τη χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, μέσω ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Παράλληλα το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως με τη δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, το οποίο θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα γίνεται η αναλυτική καταγραφή του ιστορικού πληρωμών, των ειδών των παρεχομένων εξασφαλίσεων και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με κάθε μορφής πίστωση προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα.

Διευκρινίζεται πως η επεξεργασία των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και των πιστοληπτικών βαθμολογήσεων θα είναι απόρρητη, θα διεξάγεται μόνο από την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ενώ η πρόσβαση άλλων φορέων στα δεδομένα του Συστήματος θα απαγορεύεται.

Η Αρχή θα απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, καθώς και διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, ενώ δεν θα υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες Διοικητικές Αρχές.

Να σημειώσουμε πως τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι πλέον «αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ασύμμετρης πληροφόρησης, μεταξύ πιστωτών και οφειλετών και μεταξύ πιστωτών, ως προς την πιστοληπτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων». «Η ασύμμετρη πληροφόρηση οδηγεί σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ότι οι πιστωτές τείνουν να μην εγκρίνουν τις αιτήσεις δανειοδότησης οφειλετών που διαθέτουν επαρκή πιστοληπτική ικανότητα - ελλείψει στοιχείων για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο - ή ότι οι οφειλέτες δανείζονται περισσότερα χρήματα από όσα είναι σε θέση να εξοφλήσουν, οπότε δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ