ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Ελλάδα 2.0»: Αίτημα της Ελλάδας στην ΕΕ για τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

«Ελλάδα 2.0»: Αίτημα της Ελλάδας στην ΕΕ για τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η Συνέντευξη Τύπου για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ΙΝΤΙΜΕ

«Υποβάλουμε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»  

«Πόροι που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, γιατί αφού φέραμε εις πέρας τα 28 ορόσημα, με τα 25 να αφορούν το 2ο αίτημα πληρωμής, φέραμε εις πέρας και τα τρία ορόσημα που ήταν να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου» είπε και πρόσθεσε:

«Συνεπώς μπορούμε να φέρουμε και ζητάμε νωρίτερα 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον που αφορούν τα δάνεια».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα των δανείων, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως ολοκληρώθηκε ταχύτερα η σύμβαση για την πλατφόρμα των ιδίων κεφαλαίων, τη συμφωνία συνεισφοράς του InvestEU και την υπογραφή συμβάσεων ύψους 586,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο ποσό από το προαπαιτούμενο και τα οποία θα έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και επιτεύχθηκε νωρίτερα.

Η Ελλάδα είναι έτσι μεταξύ των πρώτων πέντε χωρών που καταθέτει αίτημα εκταμίευσης πληρωμής και η πρώτη που καταθέτει αίτημα για κομμάτι που ήταν σε τρίτη πληρωμή, που αφορά τα δάνεια, ανέφερε σχετικά ο κ. Σκυλακάκης.

Οι συνολικοί πόροι που που έχει να λαμβάνει η χώρα μέχρι τα τέλη του έτους υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ, γεγονός που την τοποθετεί στην πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, εν αντιθέσει με το 10%-15% που ισχύει σε άλλα κράτη-μέλη.

Σε σχέση με τη συνολική απορρόφηση, έως τώρα η εκταμίευση των πόρων ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουμε προς ώρας έχουμε εντάξει 376 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ.

Τα έργα εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση - Δεξιότητες - Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Μερικές από τις πιο πρόσφατες εντάξεις αφορούν σε: Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια του δημοσίου (170.000.000 ευρώ), Αναβαθμίσεις του δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος (60.000.000 ευρώ), Ανάπτυξη, κατασκευή, θέση σε τροχιά και προ-λειτουργία μικρών δορυφόρων, που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες ασφαλούς συνδεσιμότητας (200.370.480 ευρώ), Σχεδιασμό, ενοποίηση και υποστήριξη της λειτουργίας των Μητρώων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης (15.195.456 ευρώ), Πανεπιστήμια Αριστείας (194.246.072,52 ευρώ), Δευτερογενή πρόληψη - προληπτικά τεστ κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου (153.574.285,16 ευρώ), Χρηματοδότηση της βασικής έρευνας - Οριζόντια υποστήριξη όλων των επιστημών (59.059.751,60 ευρώ), Τεχνολογικό Πάρκο «ThessINTEC» στη Θεσσαλονίκη (35.062.000 ευρώ) κ.ά.

Στο σκέλος των δανείων, είναι ένα καινοτόμο εργαλείο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει τέτοιο εργαλείο. Μέχρι χτες είχαν ήδη υποβληθεί 150 έργα συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 2,6 είναι τα αιτούμενα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι παραπάνω επενδύσεις εμπίπτουν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο.

Πλήθος έργων, από τα 150 υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια, βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ έχουν, ήδη, συμβασιοποιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από πόρους-δάνεια του ΤΑΑ.

Αξίζει να επισημανθεί πως σε μία χρονική περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ανέρχεται σε 0,90%, με μέση διάρκεια αποπληρωμής περίπου τα 10 έτη.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως: «το Ελλάδα 2.0 προχωρά φέρνει χρήματα και επενδύσεις στη χώρα, παραμένουμε - παρά τις δυσκολίες που θα γίνονται όλο και μεγαλύτερες – πρωτοπόροι στην Ευρώπη για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά χωρίς να ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς είναι μπροστά μας».

Σκέρτσος: Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ανάχωμα απέναντι στη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ανάχωμα απέναντι στη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα και ουσιαστικά ένα εργαλείο για να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο αυτό το αναπτυξιακό momentum που βλέπουμε ότι έχει η ελληνική οικονομία» δήλωσε ο υπουργό Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Παρουσιάζουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, ένα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές, συνεπώς αποτελεί την καλύτερη δυνατή περίπτωση για να κρατήσουμε ψηλά αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Συνέντευξη Τύπου εδώ:

Όσον αφορά στη απορρόφηση των πόρων:

Ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, δήλωσε: «Αυτό που ξεχωρίζει το "Ελλάδα 2.0" από προηγούμενα πακέτα κοινοτικών ενισχύσεων είναι ο πυλώνας των μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν, επιταχύνουν και πολλαπλασιάζουν τα οφέλη των δημοσίων επενδύσεων για την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση Κράτους και οικονομίας, τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το Σχέδιο περιλαμβάνει 68 μεταρρυθμίσεις, συνολικά, στους τέσσερις πυλώνες και σ' αυτή τη δόση ολοκληρώσαμε 19 κρίσιμα, μεταρρυθμιστικά ορόσημα, μεταξύ των οποίων είναι η καθιέρωση, με νόμο, του προσωπικού βοηθού για Άτομα με Αναπηρία, η ενίσχυση των δεξιοτήτων των δικαστών για την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, η έναρξη εφαρμογής συστήματος αξιολόγησης απόδοσης και αμοιβής στο δημόσιο τομέα, καθώς και το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ, το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη χώρα μας για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν στην καθημερινότητα τους, ότι το Σχέδιο "Ελλάδα 2.0" δεν θωρακίζει, απλώς, την οικονομία, την αλλάζει, μεταμορφώνει τη χώρα μας, κάνοντας την πιο δίκαιη, πιο ανθεκτική, πιο εξωστρεφή και παραγωγική».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, κ. Θανάσης Κοντογεώργης, σημείωσε: «Στο πλαίσιο του πρώτου και δεύτερου αιτήματος εκταμίευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουμε εκπληρώσει, με επιτυχία, 26 μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, συνολικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών, αφορούν στην ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, στην επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και ευρύτερα στη θεσμική θωράκιση της χώρας, καθώς και στην ενίσχυση του κοινωνικού Κράτους, της απασχόλησης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ως κεφαλαιώδους σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την άμβλυνση των ανισοτήτων και την οικονομική ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις του "Ελλάδα 2.0" συνδέονται, άρρηκτα, με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα αρμόδια Υπουργεία, τα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη για την αγαστή συνεργασία και την εντατική προσπάθεια για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Νίκος Μαντζούφας, τόνισε: «Ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ιδιαίτερα θετικά, ήδη, αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιτυγχάνουμε, με την υλοποίηση των τριών στόχων για το δανειακό σκέλος, να αιτούμαστε να εισέλθουν επιπλέον 1,84 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων, αρκετούς μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Παράλληλα, η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, σε συνεργασία και συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει θεσπίσει ένα αυστηρό και ολοκληρωμένο σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή εκταμίευση των πόρων από την ΕΕ στη χώρα μας. Με την ευκαιρία, να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στα στελέχη της ΕΕ για την άριστη και συνεχή συνεργασία σε ένα φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό σχέδιο».

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή μέσα στην πανδημία και τις κρίσεις που έχει πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντοχή, που αναγνωρίζεται από διεθνείς ανεξάρτητους οργανισμούς και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η Ελλάδα άντεξε και αντέχει και χάρη στην οικονομική πρόοδο που συντελέστηκε στα χρόνια αυτά, η οποία μας πρόσφερε πολύτιμους πόρους. Η Ελλάδα δεν άντεξε απλά. Πέτυχε και να ανακάμψει, επιτυγχάνοντας φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης. Σημαντικότατο μερίδιο σε όλα όσα ανέφερα έχει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0". Ένα σχέδιο θεμελιώδους οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού, που επιδρά στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και στις τεχνολογίες, τις συμπεριφορές και τους θεσμούς».

Να θυμίσουμε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα -οικονομία, κοινωνία και θεσμούς- σε μια νέα εποχή.

Να πυροδοτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή οικονομικού υποδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους.

Πυλώνες και Άξονες

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που διαρθρώνεται σε τέσσερις (4) Πυλώνες που συνθέτουν δεκαοκτώ (18) επιμέρους Άξονες:

Συνολικοί επενδυτικοί πόροι που κινητοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ