ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εμπορικοί δρόμοι: Πού κυμαίνονται οι τιμές ενοικίων των καταστημάτων

Εμπορικοί δρόμοι: Πού κυμαίνονται οι τιμές ενοικίων των καταστημάτων
Οι τιμές ενοικίων των καταστημάτων σε Ερμού και Γλυφάδα στην Αθήνα καθώς και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι ΙΝΤΙΜΕ / φωτογραφία αρχείου

Η ζήτηση για εμπορικά καταστήματα σε «προνομιακές» περιοχές και μεγάλους εμπορικούς δρόμους της χώρας παραμένει υψηλή παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

Στην τελευταία τριμηνία έρευνα της Proprius, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη διεθνή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield επισημαίνεται ότι η γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα καθώς και οι προοπτικές της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας δημιουργήσαν συγκρατημένη αισιοδοξία. Το καλοκαίρι σημειώθηκε αύξηση της επισκεψιμότητας καθώς και του τζίρου των φυσικών καταστημάτων, επηρεάζοντας αντίστοιχα και την εικόνα στη συγκριμένη αγορά.

Έτσι σε εμπορικές «πιάτσες» οι οποίες έχουν αυξημένη παρουσία ξένων τουριστών φέτος, όπως για παράδειγμα, στην Ερμού στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, οι τιμές των καταστημάτων εμφανίστηκαν ανοδικές.

Οι τιμές των ενοικίων στις εμπορικές «πιάτσες»

Οι τιμές μίσθωσης των καταστημάτων βάσει της ίδιας έρευνας σε Ερμού και Γλυφάδα στην Αθήνα, στον Πειραιά καθώς και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι ενώ αντίθετα στην Κηφισιά και το Κολωνάκι παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Σε σύγκριση όμως με το 2019, προ πανδημίας δηλαδή, τα ενοίκια κυμαίνονται στις περισσότερες περιπτώσεις χαμηλότερα.

Συγκεκριμένα, στην Ερμού που αποτελεί τον ακριβότερο εμπορικό δρόμο της χώρας, η μίσθωση ενός καταστήματος κοστίζει 275 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, από 260 ευρώ ανά τ.μ. πριν από έναν χρόνο και 280 ευρώ/τ.μ. που ήταν το 2019.

Στη Γλυφάδα διαμορφώνεται σε 140 ευρώ ανά τ.μ, από 130 ευρώ ανά τ.μ έναν χρόνο νωρίτερα και επίσης 140 ευρώ ανά τμ. το 2019.

Στην Κηφισιά στα 110 ευρώ ανά τ.μ στα ίδια επίπεδα με πέρσι και έναντι 115 ευρώ ανά τ.μ το 2019.

Σταθερά σε σχέση με το 2021 παραμένουν οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων στο Κολωνάκι που διαμορφώνονται στα 95 ευρώ ανά τ.μ ενώ το 2019 βρίσκονταν στα 100 ευρώ ανά τ.μ

Στην αγορά του Πειραιά, οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων το 2022 φτάνουν τα 80 ευρώ ανά τ.μ σε σύγκριση με 75 ευρώ ανά τ.μ πέρσι ενώ το 2019 κυμαίνονταν επίσης στα 80 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη τέλος και τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την Τσιμισκή, οι τιμές το 2022 κυμαίνονται στα 130 ευρώ ανά τ.μ, έναντι 125 ευρώ ανά τ.μ το 2021 και 140 ευρώ ανά τ.μ το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ