ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΑΔΜΗΕ: Οι ΑΠΕ κάλυψαν πλήρως την ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας

ΑΔΜΗΕ: Οι ΑΠΕ κάλυψαν πλήρως την ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας
Φτάσαμε στο σημείο να μπορεί να καλυφθεί από τις ΑΠΕ το 100% της ζήτησης για κάποιες ώρες INTIME

Νέο ιστορικό υψηλό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καταγράφηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022 όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, η ζήτηση καλύφθηκε κατά 100% από ΑΠΕ.

Πιο αναλυτικά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό (3.106 MW) καλύπτοντας πλήρως τη ζήτηση με καθαρή ενέργεια για πέντε ολόκληρες ώρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε o Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ – IPTO).

100% Πράσινη Ενέργεια στην ΕλλάδαΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με τις διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ σε θάλασσα και στεριά δημιουργείται νέος ηλεκτρικός χώρος για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ ώστε το ενεργειακό μας μείγμα να πρασινίσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Στο ρεκόρ αναφέρθηκε με μήνυμα του στην πλατφόρμα του Linked In ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης λέγοντας πως «φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να μπορεί να καλυφθεί από τις ΑΠΕ το 100% της ζήτησης για κάποιες ώρες. Στον @IPTO-Independent Power Transmission Operator είμαστε περήφανοι για τη συνδρομή μας στην επίτευξη αυτού του ορόσημου με την γρήγορη ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς και την επακόλουθη αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου».

Ενώ τόνισε πως πλέον πρέπει να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις:

«1. Είναι πλέον απαραίτητο να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος από παλαιά «λιμνάζοντα» έργα που διαθέτουν όρους σύνδεσης αλλά δεν κατασκευάζονται ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ,

  1. Είναι κρίσιμο η Πολιτεία και η ΡΑΕ να δώσουν τη δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να ενισχύεται με το κατάλληλο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορεί να συνδέει έγκαιρα τα νέα έργα αλλά και να λειτουργεί το Σύστημα της νέας εποχής με πολλές διάσπαρτες μονάδες ΑΠΕ».
Το μήνυμα του προέδρου του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνου ΜανουσάκηLinked In

ΔΗΜΟΦΙΛΗ