ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και επέκταση σε νέους τομείς

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και επέκταση σε νέους τομείς
Το 2022 αναμένεται να κλείσει στα 30 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021

Τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης των εσόδων και της κερδοφορίας που παρουσίασε το 2022 σχεδιάζει να διατηρήσει και την επόμενη χρονιά η ADAPTIT, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής (system integration), επεκτεινόμενη ταυτόχρονα σε νέους τομείς όπως είναι αυτός των κέντρων δεδομένων (data centers).

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής παρουσίασης σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, το 2022 αναμένεται να κλείσει στα 30 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτιμάται πως θα κινηθούν σε επίπεδα άνω των 3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Όσον αφορά το 2023, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ADAPTIT, Αθανάσιος Τζαφέρης ανέφερε ότι η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως τα έσοδα θα ανέλθουν στα 40 εκατ. ευρώ με τα EBITDA στα 5,5 εκατ. ευρώ. Επεσήμανε, μάλιστα, πως οι εκτιμήσεις αυτές είναι μάλλον συντηρητικές καθώς αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση των εσόδων από το εξωτερικό αλλά και από τις τιμολογήσεις έργων του δημοσίου που έχει αναλάβει η εταιρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2022 η εταιρεία αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 40 άτομα φθάνοντας στους 130 εργαζόμενους, ενώ την επόμενη χρονιά ο στόχος είναι να προχωρήσει σε περισσότερες από 60 προσλήψεις.

Οι επενδύσεις το 2022 ανήλθαν στα 1,2 εκατ. ευρώ και το 2023 θα φθάσουν στα 2 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως στις επενδύσεις δεν περιλαμβάνονται αυτές που θα γίνουν από την Cloudrock, η οποία αποτελεί το νέο μέλος του ομίλου ADAPTIT. Η Cloudrock λειτουργεί το δικό της data center και εδώ και λίγους μήνες η ADAPTIT προχώρησε στην απόκτηση του 80% της εταιρείας. Η Cloudrock είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι σκοπεύει να επενδύσει περί τα 3 εκατ. ευρώ με τον κ. Τζαφέρη να αναφέρει ότι το πλάνο αυτό συνεχίζει να υλοποιείται και ο ρυθμός υλοποίησης του έχει επιταχυνθεί με τον πρώτο στόχο να είναι η επέκταση του κέντρου στα 1000 τ.μ. Η ADAPTIT έχει ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό καθώς δραστηριοποιείται σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Τα έσοδα από το εξωτερικό εκτιμάται ότι το 2022 θα φθάσουν στα 7 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να φθάσει στα 11 εκατ. ευρώ το 2023. Ένας λόγος για την αύξηση αυτή αποτελεί η διεύρυνση της συνεργασίας με την BUYIN, την κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom και Orange για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G. Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, η εταιρεία σχεδιάζει να συμμετέχει επιλεκτικά σε έργα του δημοσίου τομέα, ενώ μεγάλη έμφαση δίνει και στη συνεργασία της με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (Cosmote, Nova – Wind) καθώς μέσω της θυγατρικής εταιρείας Telcoserv είναι από τους βασικούς συνεργάτες τους όσον αφορά την υλοποίηση των δικτύων FTTH.

Ο κ. Τζαφέρης επεσήμανε πάντως ότι οι πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR), οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, αλλά και το Internet of Things (IoT), με την εταιρεία να είναι σε διαδικασία ανάπτυξης της δικής της IoT πλατφόρμας. Στα άμεσα πλάνα, όπως ανέφερε ο εμπορικός διευθυντής Βασίλης Καραβασίλης περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών του ομίλου. Αυτή τη στιγμή η ADAPTIT συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η NetscoutArbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

Ο κ. Καραβασίλης ανέφερε ότι η εταιρεία υλοποιεί ήδη μία σειρά από καινοτόμα έργα, ενώ είναι σε φάση πιλοτικών δοκιμών για υλοποιήσεις έργων που σχετίζονται με την κυβερνοπροστασία κρίσιμων υποδομών OT (operational technology) και IoT αλλά και με το χώρο του AR.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ