ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση του πληθωρισμού στο 8,5% τον Νοέμβριο

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση του πληθωρισμού στο 8,5% τον Νοέμβριο
Στο 8,5% καταγράφηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, από 9,1% τον Οκτώβριο ΙΝΤΙΜΕ

Στο 8,5% καταγράφηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, από 9,1% τον Οκτώβριο. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε αισθητά σε σχέση με το 12,1% του Ιουνίου.

Παρά τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στον ομάδα των Τροφίμων και των Μεταφορών, η αποκλιμάκωση στις τιμές της Ενέργειας, κυρίως στις τιμές του Ηλεκτρισμού κατά 5,3% τον Νοέμβριο φαίνεται να έκρινε την βραδύτερη πορεία του δείκτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι βασικές μεταβολές που έκριναν τον Γενικός ΔΤΚ για τον μήνα Νοέμβριο 2022 καταγράφηκαν στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Σημειώθηκαν αυξήσεις κατά:

  • 0,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μοσχάρι, γιαούρτι,τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, λαχανικά κατεψυγμένα, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, νωπά λαχανικά.
  • 0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 0,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 0,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο κίνησης, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Σημειώθηκαν μειώσεις κατά:

  • 4,7% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 0,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό.
  • 0,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία
Μηνιαίες μεταβολέςΕΛΣΤΑΤ

Σε ετήσιο επίπεδο, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Νοεμβρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2021 προέκυψε αύξηση 8,5%, έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 9,5% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2020.

Ετήσιες ΜεταβολέςΕΛΣΤΑΤ

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο ανήλθε στο 9% καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 9,5% του προηγούμενου μήνα.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για την Ευρωζώνη ανήλθε στο 10%, σημειώντας μείωση 0,6% μονάδων από την τιμή του Οκτωβρίου, χαμηλότερα από το 10,4% που έβλεπαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο κυριότερος παράγοντας για την υποχώρηση του πληθωρισμού το Νοέμβριο ήταν η επιβράδυνση της αύξησης στις τιμές της ενέργειας, αν και η άνοδός του παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ