ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τσακίρης: Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2022

Τσακίρης: Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2022
«Θα έχουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στον δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων» σημείωσε ο υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης EUROKINISSI / POOL ΑΠΕ ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Είμαστε σε επαγρύπνηση για την ανάπτυξη πρόσθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων, με στόχο τη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στα πλαίσιο «24th Annual Capital Link Invest in Greece Forum "Sustainning Growth & Invesent Momentum"».

«Όπως διαφαίνεται από τα έως σήμερα στοιχεία, το έτος 2022 θα έχουμε ακόμα υψηλότερο ρεκόρ, άμεσων ξένων επενδύσεων από ότι είχαμε το 2021. 'Αρα, θα έχουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στον δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων», υπογράμμισε.

Αναλυτικά ο υφυπουργός ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα αναμένεται να έχει για το 2022, για 2η συνεχόμενη χρονιά έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως όλα δείχνουν η χώρα μας θα έχει πάνω από 5% του ΑΕΠ, ενδεχομένως πλησιέστερα του 6% του ΑΕΠ απ' ότι δείχνουν τα στοιχεία, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη θα είναι κάτω από 3% του ΑΕΠ.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δε θα τα είχαμε καταφέρει αν δεν είχαμε και τα κατάλληλα εργαλεία και φορείς που συντελούν στις επενδυτικές επιτυχίες της χώρας.

Η HDBI - ΕΑΤΕ έχει φτάσει να διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ μέσω δέκα συνολικά mandates, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον καινοτόμο σχεδιασμό τους, τη συμπληρωματικότητά τους και το εύρος που καλύπτουν στην ελληνική επενδυτική αγορά, ενώ έχει καταφέρει να σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο τα προγράμματά της ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν οδηγήσει στην ενεργοποίηση εξωστρεφών ομάδων διαχείρισης και στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, με κορυφαίες τη σύναψη επενδυτικών συμφωνιών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ύψους 4,4 δισ. ευρώ συστατικά όπως αποδεικνύεται απαραίτητα για τη δημιουργία νέων επενδυτικών ταμείων.

Βέβαια δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στο Equifund που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και από ιδιώτες επενδυτές. Στόχος του είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων μέσω της ανάπτυξης της αγοράς των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών ("Venture Capital/Private Equity") στην Ελλάδα, σε συνεργασία με εξειδικευμένους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς. Σήμερα, το EquiFund παρουσιάζεται σε πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής.

Το συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος, λοιπόν, για το εγχώριο οικοσύστημα και την ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερο από τα άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Το οικοσύστημα, λοιπόν, διευρύνεται και ωριμάζει και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση για την ανάπτυξη πρόσθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων, με στόχο πάντα τη δημιουργία μια ανθεκτικής οικονομίας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ