ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σκρέκας: 840 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Σκρέκας: 840 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο να ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου υπουργείο Ενέργειας

Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για τον μήνα Ιανουάριο ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο να ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, οι σημερινές ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος του Ιανουαρίου, έρχονται μετά από μια ιστορική απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Η επίτευξη της συμφωνίας για την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ/ΜWh θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες» σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας κατά την ενημέρωση και πρόσθεσε:

«Αποτελεί μια λύση που ήταν και απαραίτητη και αναγκαία. Όπως αποδεικνύουν και τα αδιάψευστα στοιχεία, αν αυτός ο Μηχανισμός είχε υιοθετηθεί και εφαρμοστεί νωρίτερα, το πλαφόν θα είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες τη χρονιά και συνεπώς θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά στο φυσικό αέριο ιδίως τον προηγούμενο Αύγουστο που η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 340 ευρώ/MWH δέκα φορές υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε πως «η Ευρώπη απέδειξε - για ακόμη μια φορά - τι σημαίνει αλληλεγγύη σε κρίσιμες στιγμές. Τι σημαίνει ενότητα, μέσω της υπέρβασης των διαφωνιών και των επιμέρους επιδιώξεων. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση αποτελούν και σήμερα το μεγάλο όπλο της Ενωμένης Ευρώπης για κοινές δράσεις, κοινές αποφάσεις, κοινές πολιτικές.

Επίσης πολύ σημαντικό. Επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις, πρωτοστατούν στην Ευρώπη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρώτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φόντερλαιν για την επιτακτική ανάγκη της εφαρμογής ενός πλαφόν στο Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη να μειωθούν οι τιμές.

Σε εθνικό επίπεδο, αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η ουσιαστική στήριξη όλων των καταναλωτών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.»

Σημειώνεται πως το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου.

Το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που διατίθενται κι αυτό τον μήνα, προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου.

Δείτε αναλυτικά τις κλίμακες των επιδοτήσεων στην κατανάλωση του ρεύματος για τον Ιανουάριο με ένα κλικ εδώ και τις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενεέργειας στα τιμολόγια του Ιανουαρίου με ένα κλικ εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ