ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΟΟΣΑ για κατώτατο μισθό: Προσοχή στις αυξήσεις - Ενίσχυση των κλαδικών διαπραγματεύσεων

ΟΟΣΑ για κατώτατο μισθό: Προσοχή στις αυξήσεις - Ενίσχυση των κλαδικών διαπραγματεύσεων
Ο διεθνής Οργανισμός συστήνει λελογισμένες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό Pixabay

Την εκτίμηση ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει ανοδικά και τις αποδοχές εργαζομένων με υψηλότερες απολαβές σημειώνει στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ.

Μάλιστα, ο διεθνής Οργανισμός συστήνει λελογισμένες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, υπό τον φόβο επιπλέον αυξήσεων μισθολογικών αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που σημειώνει πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλός (σ.σ. ο δεύτερος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ), σε σύγκριση με το μέσο και το διάμεσο μισθό, δίχως αντίστοιχη επίδραση στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός σε σχέση με τον μέσο μισθό και την παραγωγικότηταΟΟΣΑ

Όπως σημειώνεται, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 10% περίπου στο α’ εξάμηνο του 2022 έδωσε «ανάσα» στους εργαζόμενους που δεν έχουν ουσιαστικά διαπραγματευτική δύναμη, προσθέτοντας πως έγινε «η βασική πηγή μισθολογικών προσαρμογών για πολλούς εργαζόμενους που έχουν αμοιβές υψηλότερες από τον κατώτατο μισθό».

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι «η εισοδηματική πολιτική, ιδιαίτερα σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού, δεν μπορεί να γίνεται μόνο μέσα από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού» και συστήνει στην κυβέρνηση την ενίσχυση του θεσμού των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, εν όψει και της επικείμενης αύξησης της 1ης Απριλίου.

«Ενισχύστε τη χρήση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο ως το βασικό μέσο για τον καθορισμό των μισθών, εστιάζοντας στη στήριξη προς τους κοινωνικούς εταίρους για την εφαρμογή των κλαδικών συμφωνιών στο επίπεδο των επιχειρήσεων».

Δείτε εδώ αναλυτικά την οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα:

Η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ