ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποφασίζει μόνη της για τον κατώτατο μισθό

Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποφασίζει μόνη της για τον κατώτατο μισθό
Οι εργοδότες διατηρούν την πάγια θέση τους, «ο κατώτατος μισθός να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος», αλλά να συνοδευτεί με παροχές για τις επιχειρήσεις STR - ΑΠΕ ΜΠΕ

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να γίνεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, έστειλε μιλώντας στο CNN GREECE, ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Και προσέθεσε ότι αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι η όποια αύξηση πρέπει να συνοδεύεται από παροχές προς τους εργοδότες και ειδικά τις μικρότερες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα μείωση του μη μισθολογικού κόστους και εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος.

Σχολιάζοντας την αναμενόμενη αύξηση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, λίγο πριν την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας και την πρόσκληση των αρμόδιων φορέων να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως ο κατώτατος μισθός δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφασίζει η κυβέρνηση, ειδικά ενώ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Η κυβέρνηση και το δημόσιο θα πρέπει να αποφασίζει για τους δημοσίους υπαλλήλους, συμπλήρωσε.

«Να σας θυμίσω πως προ του μνημονίου με τη διαδικασία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ο κατώτατος μισθός ήταν στα 751 ευρώ. Ακόμα και τώρα δεν τον έχουμε φτάσει. Φιλοδοξούμε τώρα να τον φτάσουμε και ενδεχομένως να τον ξεπεράσουμε».

Να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας», καθώς οι μικροί εργοδότες «παλεύουν για την επιβίωση τους, μετά και την ενεργειακή κρίση», ωστόσο, τόνισε πως διατηρούν την πάγια θέση τους, «ο κατώτατος μισθός να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος», καθώς θεωρούν πως κάτι τέτοιο βελτιώνει την κατανάλωση, άρα και τα δικά τους εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Καρανίκας αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις της ΕΣΕΕ:

Η αύξηση πρέπει να συνοδευτεί με παροχές για τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργοδότες γενικότερα.

«Η οποιαδήποτε αύξηση θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρη, αλλά θα πρέπει να είναι συνδυάζεται με κάποιες φορολογικές ή ασφαλιστικές ελαφρύνσεις προς τους εργοδότες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των τελευταίων ετών, το μισθολογικό κόστος να μειωθεί κατά 5 μονάδες. Υπολείπεται ένα ποσοστό της τάξης του 0,6% για να πραγματοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση».

Το υψηλό μη μισθολογικό κόστος στην χώρα μας λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην πρόθεση αύξησης των μισθών, δήλωσε στο CNN GREECE ο κ. Καρανίκας και πρόσθεσε πως τα χρήματα αυτά βγαίνουν «από την ίδια τσέπη».

Παράλληλα, επισήμανε πως η ΕΣΕΕ επιθυμεί η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μια επιβάρυνση που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα κυρίως των μικρών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023 θα υποβληθεί η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Προϋπόθεση για αυτό είναι η σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και της κατάθεσης των προτάσεων από τους εξειδικευμένους επιστημονικούς, ερευνητικούς φορείς και τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ