ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στην αγορά ζύθου και αλκοολούχων ποτών

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στην αγορά ζύθου και αλκοολούχων ποτών
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώνει ότι η διεξαγωγή των ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. ΙΝΤΙΜΕ

Αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο διενήργησε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στον κλάδο παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης ζύθου και αλκοολούχων ποτών.

Ο έλεγχος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας και καταγγελίας αναφορικά με αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει του άρθρου 2 ν. 3959/2011 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώνει πάντως ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.

  • Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
  • Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Η ΕΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ