ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σκρέκας: H «Πτολεμαΐδα 5» φέρνει 800 νέες θέσεις εργασίας

Σκρέκας: H «Πτολεμαΐδα 5» φέρνει 800 νέες θέσεις εργασίας
Ο υπουργός υπογράμμισε πως «η Δυτική Μακεδονία παραμένει ενεργειακό κέντρο και για τα επόμενα χρόνια, αλλά με διαφορετική μορφή από αυτή που είχε έως τώρα» IN TIME / ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Τους άξονες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί ο μετασχηματισμός της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας προς μία πιο «πράσινη» κατεύθυνση, περιέγραψε αναλυτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για την περιφέρεια, το μεσημέρι της Δευτέρας (13/2).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περιοδεία που πραγματοποιεί στη Δυτική Μακεδονία παρουσίασε
το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την περιφέρεια Δυτικής
Μακεδονίας στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, το οποίο βασίζεται
πάνω σε 5 άξονες:

  1. Αναπτυξιακές δράσεις χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος
  2. Έργα φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο
  3. Έργα τηλεθέρμανσης
  4. Προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας και
  5. Βελτίωση του αστικού τοπίου και προστασία της φύσης

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε και τα εξής:

«Η κυβέρνηση έλαβε την φιλόδοξη, αλλά αναγκαία απόφαση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας προς μια πιο «πράσινη» κατεύθυνση.

Έχουμε τη βούληση, έχουμε το σχέδιο, έχουμε και τα εργαλεία για να το κάνουμε πράξη. Σκοπός μας είναι να δίνουμε λύσεις και, στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, να στηρίζουμε τις προσπάθειες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, νομοθετούμε τη δυνατότητα να συστήνονται επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να συνδέονται με την υψηλή τάση και να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσουν».

Στη συνέχεια, ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στις νέες υποδομές για την τηλεθέρμανση για τις οποίες διατίθεται το ποσό των 170 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι τιμές ενέργειας θα διατηρηθούν σε προσιτά επίπεδα, ώστε να έχουν διασφαλίσει τη θέρμανσή τους όλα τα σπίτια και τα καταστήματα.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έχει εκπονήσει 54 έργα, συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για κρίσιμες υποδομές στη Δυτική Μακεδονία», σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «η λειτουργία της «Πτολεμαΐδας 5» δημιουργεί 800 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

Αναφορικά με τα έργα υποδομής, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και υλοποιούμε σημαντικά έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Μακεδονία, συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, εντάσσουμε περισσότερα από 1.000 στρέμματα στο Εθνικό Σχέδιο
Αναδασώσεων και αναβαθμίζουμε τα ηλεκτρικά δίκτυα κι από όλα αυτά, η τοπική
κοινωνία θα έχει μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη»

Ειδική μνεία, έκανε ο Κώστας Σκρέκας στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης από τα οποία επωφελήθηκαν καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας, τονίζοντας πως «σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 4 χιλιάδες νοικοκυριά στην περιφέρεια αυτή επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για το οποίο διατέθηκαν 52,6 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 20.000 είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αλλάζω συσκευή».

Καταλήγοντας την παρουσίαση διαβεβαίωσε ότι, η Δυτική Μακεδονία παραμένει ενεργειακό κέντρο και για τα επόμενα χρόνια, αλλά με διαφορετική μορφή από αυτή που είχε έως τώρα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (13/2) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησε σειρά επαφών και συσκέψεων με παραγωγικούς φορείς, στην Κοζάνη, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα, τον Υφυπουργό Οικονομικών – Αρμόδιο για θέματα φορολογικής πολιτικής, Απόστολο Βεσυρόπουλο, την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού
Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάση Κοντογεώργη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ