ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αγροτικό πετρέλαιο και αποζημιώσεις: Τα δύο μέτρα για τη στήριξη των αγροτών

Αγροτικό πετρέλαιο και αποζημιώσεις: Τα δύο μέτρα για τη στήριξη των αγροτών
«Ζήτημα ημερών» είναι η περαιτέρω εξειδίκευση για τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και τις ποικιλίες οι οποίες θα αποζημιωθούν EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι αγρότες βρίσκονται μεταξύ των «κερδισμένων» των νέων μέτρων της κυβέρνησης, όσον αφορά στα νέα δεδομένα για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.

«Ζήτημα ημερών» είναι η περαιτέρω εξειδίκευση για τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και τις ποικιλίες οι οποίες θα αποζημιωθούν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα σχολίασε στο CNN Greece, ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΕΑΣ): «όσον αφορά στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι η δεύτερη χρονιά που η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει την επιστροφή στους αγρότες και φυσικά είναι κάτι θετικό, το οποίο είχε σταματήσει από το 2015 και ελπίζω να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, θετική είναι και η πληρωμή των εκκρεμών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζω, είναι στη διαδικασία του καθορισμού του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ακριβή κριτήρια, τα ποσά, ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά και οι ποικιλίες οι οποίες θα αποζημιωθούν».

«Επιστροφή» στο αγροτικό πετρέλαιο

Υπενθυμίζεται πως για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει χαρακτηριστικά στην προαναγγελία του πως «έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα».

«Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους μηλοπαραγωγούς, ο πρωθυπουργός είπε πως θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη και για ποικιλίες που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.

Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων

«Επιδιώκουμε, με επισπεύδον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να επιταχύνουμε την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, όσο και μέσω του Ουκρανικού πλαισίου στήριξης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ανακοίνωση του μέτρου το πρωί της Τετάρτης 15/2.

Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ.

«Η καλή πορεία της οικονομίας, το ακόμη καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, και η εφετινή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, μάς δίνουν – με ασφάλεια – το αναγκαίο δημοσιονομικό περιθώριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υπενθυμίζεται πως ανακοίνωσε ένα πακέτο με συνολικά επτά μέτρα στήριξης.

Αυτά είναι: η χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους (κλικ εδώ), η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (κλικ εδώ), η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο (κλικ εδώ), η καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, η αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (κλικ εδώ), το νέο πλαίσιο ρυθμίσεών οφειλών (κλικ εδώ) και οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό (κλικ εδώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ