ΧΡΗΜΑ

Τα επτά μέτρα στήριξης για συνταξιούχους, αγρότες και συνεπείς οφειλέτες

Τα επτά μέτρα στήριξης για συνταξιούχους, αγρότες και συνεπείς οφειλέτες
Τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και ένα έκτακτο εφάπαξ επίδομα για τους συνταξιούχους (AP Photo/Michael Varaklas)

«Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας» και ο προϋπολογισμός του 2023 επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά από νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι, οι συνεπείς οφειλέτες και οι αγρότες είναι οι τρεις ομάδες «κερδισμένων» των νέων μέτρων που πρανήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και που εξειδίκευσε σήμερα Τετάρτη 15/2 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με το συνολικό κόστος του νέου πακέτου στήριξης που ανακοινώθηκε σήμερα να ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για νέες και παλαιές οφειλές, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 και ένα έκτακτο εφάπαξ κλιμακωτό επίδομα από 200 έως 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που «αδικήθηκαν».

«Η καλή πορεία της οικονομίας, το ακόμη καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, και η εφετινή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, μάς δίνουν – με ασφάλεια – το αναγκαίο δημοσιονομικό περιθώριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανακοίνωσε ένα πακέτο με συνολικά επτά μέτρα στήριξης:

 1. Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους (κλικ εδώ)
 2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (κλικ εδώ)
 3. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο (κλικ εδώ)
 4. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων
 5. Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (κλικ εδώ)
 6. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεών οφειλών (κλικ εδώ)
 7. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό (κλικ εδώ)

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θοδωρή Σκυλακάκη, οι εξελίξεις που επιτρέπουν μια πιο θετική πορεία είναι, οι θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη, η σταθεροποιητική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και η θετική εικόνα για τα δημοσιονομικά έσοδα το 2022, μεταξύ άλλων.

Έκτακτο βοήθημα έως 300 ευρώ

Πιο αναλυτικά, το εφάπαξ επίδομα από 200 έως 300 ευρώ θα είναι κλιμακωτό σε πέντε κατηγορίες και θα το λάβουν 1.112.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν ακέραια αύξηση έως 7,75% στις συντάξεις τους, αλλά και για όσους πήραν μικρή αύξηση, θα είναι «ανάλογη με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» και την προσωπική τους διαφορά.

Το επίδομα θα μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του Μαρτίου και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους θα είναι να μην έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά και να μην ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το δημοσιονομικό κόστος για αυτό το μέτρο ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ.

«Όταν υλοποιήσαμε το πρόγραμμα μας για αύξηση έως 7,75% στις αρχές τις 2023 γνωρίζαμε ότι δεν θα περιλάμβανε όσους είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά» δήλωσε και παραδέχθηκε πως «πράγματι υπάρχουν αδικίες». «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ», δήλωσε σχετικά από την Κοζάνη ο κ. Μητσοτάκης.

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Επεκτείνεται, για άλλους 6 μήνες, και έως το τέλος του έτους, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία έχει νομοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού.

Αυτό το μέτρο έχει στόχο να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, καθώς οι εν λόγω κλάδοι, που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, συνεχίζουν να επηρεάζονται από τα αυξημένα κόστη λειτουργίας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος, για το 2 ο εξάμηνο του έτους, εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.

Ρύθμιση οφειλών

«Ανάσα» σε δανειολήπτες και άλλους οφειλέτες με νέα και παλαιά χρέη θα δώσει το νέο σχήμα ρυθμίσεων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ένα σχήμα από 36 έως 72 δόσεις που θα αφορά σε νέους συνεπείς οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, που δημιούργησαν δηλαδή νέες οφειλές, προς όλα τα ταμεία, τα τελευταία δύο χρόνια. Προϋπόθεση είναι να μην είχαν οφειλές έως την 1η Νοεμβρίου 2021 και τα 30 ευρώ θα είναι η ελάχιστη δόση.

Συγκεκριμένα:

 • Οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1 η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1 η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
 • Σε περίπτωση ένταξης στην νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των
  ρυθμίσεων.
 • Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες – κατά την 1 η Φεβρουαρίου 2023 – πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι
  ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά
  την 1 η Νοεμβρίου 2021.

Παράλληλα, για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1 η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.

 • Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με
  σειρά παλαιότητας.
 • Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.
 • Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως
  ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της
  συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.

«Επιστροφή» στο αγροτικό πετρέλαιο

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα».

«Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους μηλοπαραγωγούς, ο πρωθυπουργός είπε πως θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη και για ποικιλίες που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό.

Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.

Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων

«Επιδιώκουμε, με επισπεύδον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να επιταχύνουμε την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, όσο και μέσω του Ουκρανικού πλαισίου στήριξης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ανακοίνωση του μέτρου το πρωί της Τετάρτης 15/2.

Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ.

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Η μεταρρύθμιση επιφέρει διεύρυνση ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος, αλλά και ως προς τις ειδικότητες, αυξάνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των δικαιούχων.

Ειδικότερα, το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες, ως εξής:

α) Α΄ Κατηγορία: 200 ευρώ (από 150 ευρώ, που ίσχυε μέχρι πρότινος)

β) Β΄ Κατηγορία: 165 ευρώ (από 105 ευρώ)

γ) Γ΄ Κατηγορία: 150 ευρώ (από 70 ευρώ)

δ) Δ΄ Κατηγορία: 105 ευρώ (από 35 ευρώ)

ε) Ε΄ Κατηγορία: 70 ευρώ (από 30 ευρώ)

Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ, οπότε πλέον το συνολικό, μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους αρχικών οφειλών 1,18 δισ. ευρώ.

Μάλιστα το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική
τάση.

Σύμφωνα με την τροπολογία που θα κατατεθεί προς έγκριση τις επόμενες ημέρες, επιδιώκεται να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Συγκεκριμένα:

 • Υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη.
 • Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, ενώ, η τυχόν άρνηση
  των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως
  αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.
 • Διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν, διασώζοντας την περιουσία τους.
 • Εντάσσουμε και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, ένας συμπατριώτης μας, που επιβαρύνεται – για παράδειγμα – με μια οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει βεβαιωθεί στην φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να την ρυθμίσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
 • Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνουμε το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.
 • Ειδικά, ως προς την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής.
 • Επιπλέον, το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ