ΑΝΑΠΤΥΞΗ

UBS: Στο 3% η αύξηση του ΑΕΠ το 2023 - Θετική έκπληξη οι ελληνικές επιδόσεις

UBS: Στο 3% η αύξηση του ΑΕΠ το 2023 - Θετική έκπληξη οι ελληνικές επιδόσεις
Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της UBS για την ελληνική οικονομία, τα ομόλογα και τις τράπεζες EPA

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της UBS για την ελληνική οικονομία, τα ομόλογα και τις τράπεζες, με την ελβετική τράπεζα να αναθεωρεί την εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 σε 3% από 2,5% προηγουμένως.

«Αυτό που μας κάνει τώρα πιο εποικοδομητικούς για το 2023 είναι οι καταναλωτές, ο προϋπολογισμός και η αναβάθμιση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», σύμφωνα με την εκτίμηση της τράπεζας, σημειώνοντας πως «αυτό που κάνει αυτή την υπεραπόδοση της ανάπτυξης πραγματικά ξεχωριστή είναι ότι συνέβη, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης υπολείπεται του consensus στις αρχές του 2022 κατά 1,5%, δεδομένων των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η άποψή μας είναι ότι το 2023 είναι πιθανόν ένα ακόμη έτος όπου το consensus θα μπορούσε να αποδειχθεί υπερβολικά απαισιόδοξο».

Οι λόγοι αισιοδοξίας

Ενέργεια: Δεδομένης της χαμηλότερης τιμής της ενέργειας και των επιδοτήσεων το 2023, η αντιστροφή της μεγάλης ψαλίδας που άνοιξε μεταξύ ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και ΑΕΠ το γ' τρίμηνο του 2022, γεγονός που θα ωφελήσει το ΑΕΠ του 2023 και τις προοπτικές.

Πληθωρισμός και κατώτατος μισθός: Επηρεαζόμενοι κυρίως από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας (καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο) προβλέπει πλέον μέσο πληθωρισμό στο 3,3% το 2023, ή 150 μ.β. κάτω από το consensus.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις για μια ακόμη αύξηση έως και 8%-9,5% του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, θα πρέπει να οδηγήσει σε πιο σημαντική αύξηση των πραγματικών μισθών από ό,τι στην προηγούμενη πρόβλεψή της.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα του περασμένου έτους ήταν καλύτερο από το -1,7% του ΑΕΠ και οι χαμηλότερες ενεργειακές επιδοτήσεις, μαζί με το καλύτερο ξεκίνημα του 2023 συνεπάγονται ανοδικούς κινδύνους για τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2023 ύψους +0,7% του ΑΕΠ.

Ανάπτυξη Ευρωζώνης: Οι προβλέψεις της UBS για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2023 αυξήθηκαν κατά 60 μονάδες βάσης στο 0,8%, γεγονός που συνηγορεί για ένα καλύτερο εξωτερικό υπόβαθρο για την Ελλάδα.

Τα ελληνικά ομόλογα

«Πιστεύουμε ότι η σύσφιξη του spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων από την αρχή του έτους, παρά την αυστηρή πολιτική της ΕΚΤ, την επικείμενη έναρξη της ποσοτικής σύσφιξης και την έκδοση ομολόγων-ρεκόρ στην Ευρωζώνη, οφείλεται κυρίως σε μακροοικονομικούς θεμελιώδεις παράγοντες. Αναμένουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές μας απόψεις, ελλείψει οποιασδήποτε αναζωπύρωσης του πολιτικού κινδύνου λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

«Νωρίτερα φέτος η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ+ από ΒΒ, επισημαίνοντας τις καλύτερες προοπτικές για το έλλειμμα και το χρέος της ελληνικής οικονομίας το 2022-2024. Αν και η αβεβαιότητα των εκλογών θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στα spreads γύρω από την προεκλογική περίοδο, μια επανάληψη των 250 μ.β. (ή και πέραν αυτών) είναι λιγότερο πιθανό σενάριο, καθώς η αγορά παραμένει σε μια νοοτροπία buy-on-dips στα περιφερικά spreads, ενώ είναι πολύ ανθεκτικά μέχρι στιγμής.

Επιπλέον, η προσφορά ομολόγων φέτος είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, ενώ το προφίλ ωρίμανσης του ελληνικού χρέους της τάξης των 20 ετών παραμένει ένα από τα υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ. Η Fitch, η DBRS και η S&P είναι μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ η Moody's τρεις βαθμίδες χαμηλότερα. Μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα (IG) φέτος θα είναι μια σημαντική ώθηση για τις τιμές των ελληνικών ομολόγων και σημαντικός παράγοντας για περαιτέρω υπεραπόδοση», εξηγεί η UBS.

Την ίδιας στιγμή, όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, η έκθεση σημειώνει πως οδεύουν προς το 2023 με διψήφιο ρυθμό εταιρικού δανεισμού, καλύτερη από την αναμενόμενη ποιότητα ενεργητικού και υγιή κεφαλαιακή θέση.

«Η υψηλότερη κερδοφορία στα τρέχοντα επιτόκια, στους δείκτες NPEs σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό, στις περιορισμένες νέες προβλέψεις και στην υγιή κεφαλαιοποίηση, θα υποστηρίξουν τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να επαναφέρουν τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους τους το 2023», καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ