ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το καλύτερο ράλι από το 2005 - Κρατάει το momentum της ανόδου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το καλύτερο ράλι από το 2005 - Κρατάει το momentum της ανόδου
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παρά την πτωτική διάθεση των ευρωπαϊκών αγορών την Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Αθηνών διαφοροποιήθηκε, με τους αγοραστές να «στοιχηματίζουν» πως δεν θα χάσουν το momentum της ανόδου πάνω από τις 1.100 μονάδες.

Ωστόσο, αυτό είναι το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων και όχι μόνο της Παρασκευής.

Την ώρα που τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονταν σημαντικές πιέσεις, υπό τον φόβο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και εν μέσω των ανακοινώσεων για την πορεία της οικονομίας – με την Ισαμπέλ Σνάμπελ της ΕΚΤ να υπογραμμίζει πως «απέχουμε ακόμα πολύ από το να ανακηρύξουμε μια νίκη έναντι του πληθωρισμού», στην Αθήνα οι αγοραστές είχαν βάλει «πλώρη» προς ορόσημα που δεν είχαν αγγίξει για χρόνια.

Μάλιστα, το Χρηματιστήριο Αθηνών διαγράφει αυτή τη στιγμή το καλύτερο ράλι από το 2005.

  • Δείτε εδώ το infographic για τον δύσκολο δρόμο του ελληνικού χρηματιστηρίου για τις 1.000 μονάδες (κλικ εδώ)

Ρεκόρ ανόδου 18 ετών

«Αν και η κλεψύδρα του ωφέλιμου χρηματιστηριακού χρόνου πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών φαίνεται να αδειάζει με ταχύτερο ρυθμό όσο οδεύουμε προς το Μάρτιο, η αγορά παραμένει αισιόδοξα φορτισμένη συμπληρώνοντας 9 συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου» σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της BETA Χρηματιστηριακή, με τον Μάνο Χατζηδάκη να σχολιάζει πως «Το χτίσιμο αυτής της εντυπωσιακής σειράς έγινε με νέα από εταιρικά αποτελέσματα, ένταση στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων και βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, είχε δηλαδή το απαιτούμενο περιεχόμενο για να διατηρήσει την ανοδική δυναμική σε διάρκεια και ένταση».

Πλέον το μεγάλο ερώτημα είναι αν η πορεία προς τις 1.284 μονάδες και τις 1.476 μονάδες, τα οποία είναι και τα επόμενα μεγάλα ορόσημα – θα συνεχιστεί ή αν αναμένεται διόρθωση.

Όπως σημειώνεται, «η αγορά βρίσκεται εν αναμονή μίας διόρθωσης χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πιθανό σημείο καμπής». «Οι πλάγιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη σε ημέρες αδυναμίας δεν μπορούν να θεωρηθούν διορθώσεις ουσίας, οι 1.100 μονάδες δείχνουν προς ώρας να κατοχυρώνονται με τις 1.050 μονάδες να αποτελούν το πρώτο πλατύσκαλο στήριξης της αγοράς».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNN Greece o Διευθύνων Σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακής, Νίκος Χρυσοχοΐδης η άνοδος, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό, στην αρκετά θετική άποψη των διεθνών επενδυτών για τις προοπτικές της Ελλάδας, στο μακροοικονομικό επίπεδο – και στην επιβράβευση εκ μέρους τους μιας σειράς εταιρειών που έδειξαν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα εν μέσω κρίσης, αλλά και που έχουν τις δικές τους πολύ καλές προοπτικές.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, σε αυτή τη φάση, τα σημάδια δείχνουν μια στάση υπέρ της Ελλάδας, υπάρχει η διάθεση, υπάρχουν οι αγοραστές, υπάρχει η σωστή προεξόφληση των θετικών νέων που αναμένονται για το τέλος της χρήσης.

Παραμένουν φυσικά οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως η περεταίρω άνοδο του πληθωρισμού, το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας και ίσως κάποια επιδείνωση στο γεωπολιτικό σκέλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ειδικά όσον αφορά στις πληθωριστικές πιέσεις «είναι κάτι που θα έπρεπε να θυμόμαστε, ότι υπάρχουν και ότι θα μπορούσαν να απειλήσουν την θετική εικόνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ